Non-Diyabetik Metabolik Sendromlu Hastalarda
Erişkin Üçüncü Tedavi Paneli ve Uluslararası
Diyabet Federasyonu Tanımlamalarının
İnsülin Direnci ile İlişkisi

Uzm.Dr. Elif YORULMAZ*, Uzm.Dr. Mehmet UZUNLULU*, Prof.Dr. Aytekin OĞUZ**

*Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2. İç Hastalıkları Kliniği, İstanbul
**Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2. İç Hastalıkları Klinik Şefi, İstanbul

ÖZET

Amaç: Non-diyabetik metabolik sendromlu (MetS) hastalarda Amerikan Ulusal Kolesterol Eğitim Programı (NCEP) Erişkin Üçüncü Tedavi Paneli (ATP III) ve Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) tanımlamalarının insülin direnci ile olan ilişkisini araştırmak.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ATP III kriterlerine göre MetS tanısı olan non-diyabetik 93 hasta (73 kadın, 20 erkek, ortalama yaş: 51.15±10.82) ve MetS kriterlerinden en fazla 2’sini bulunduran non-diyabetik 43 kontrol olgusu (32 kadın, 11 erkek,  ortalama yaş: 48.74±11.72) alındı. Olguların antropometrik ve biyokimyasal parametreleri belirlendi ve bu özelliklerin IDF tanımlaması ve insülin direnci ile olan ilişkileri incelendi. İnsülin direncini belirlemek için Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR) modeli kullanıldı.
Bulgular: ATP III’e göre MetS tanısı olan 93 hastanın 92’si IDF’e göre MetS tanısı aldı. HOMA-IR ortalaması ATP III’e göre tanı almış 93 olguda 3.23±1.37, IDF’e göre tanı almış 92 olguda 3.26±1.36 ve kontrol grubunda 1.73±0.86 idi. HOMA-IR ortalaması ATP III ve IDF grupları arasında anlamlı farklılık göstermedi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ise her iki grupta da HOMA-IR ortalaması yüksek bulundu (p<0.05).
Sonuç: Bu sonuçlar hastalarımızda ATP III ve IDF’e  göre MetS tanısının insülin direnci ile ilişkili olduğunu ve her 2 tanımlama arasında insülin direnci bakımından bir fark bulunmadığını göstermiştir.
Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, İnsülin direnci, ATP III, IDF

Relationship of Adult Treatment Panel III and
International Diabetes Federation’s Uniteria for
MetS with Insulin Resistance in
Patients with Non-Diabetic Metabolic Syndrome

SUMMARY

Aim: To evaluate the relationship of American National Cholesterol Education Program (NCEP) Adult Treatment Panel III (ATP III) and International Diabetes Federation (IDF)’s uniteria for metS with insulin resistance in patients with non-diabetic metabolic syndrome.
Materials and Methods: Ninety-three non-diabetic patients with diagnosis of MetS according to ATP III criteria (73 females, 20 males, mean age 51.15±10.82) and 43 non-diabetic control cases who have maximum  2 criteria of MetS (32 women, 11 men, mean age 48.74±11.72) were included in the study. Anthropometric and biochemical parameters of the patients were determined and the relationship of these parameters with both IDF definitions and insulin resistance was evaluated. To demonstrate insulin resistance Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR) model was used.
Results: Ninety-two of 93 patients the diagnosis of MetS according to ATP III were diagnosed as metS according to IDF. Mean HOMA-IR value was 3.23±1.37 in 93 patients with the diagnosis according to ATP III; 3.26±1.36 in 92 patients with the diagnosis according to IDF and 1.73±0.86 in the control group. Mean HOMA-IR was not significantly different between ATP III and IDF groups. When these groups were compared with controls, HOMA-IR values were significantly higher in both groups (p<0.05).
Conclusion: These results suggest that diagnosis of MetS according to both ATP III and IDF is related to insulin resistance in our patients and there is no difference for insulin resistance between both definitions
Key Words: Metabolic syndrome, Insulin resistance, ATP III, IDF



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica