Aort Yetersizliğinin Ciddiyetinin Saptanmasında
Yeni Bir Yöntem; Vena Kontrakta Alanı

Uzm.Dr. Atila BİTİGEN, Doç.Dr. Bülent MUTLU, Uzm.Dr. Kürşat TİGEN,
Dr. Gökhan KAHVECİ, Dr. Tansu KARAAHMET,
Dr. Fatih BAYRAK, Doç.Dr. Yelda BAŞARAN

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, İstanbul

ÖZET

Amaç: Aort yetersizliğinin (AY) kantitatif olarak değerlendirilmesi, klinik kararın verilmesinde önemlidir. Renkli Doppler yöntemi kullanılarak ölçülen vena kontrakta alanının (VKA) güvenilirliği ve kullanılabilirliği araştırıldı.
Gereç ve Yöntem: Aort yetersizliği değerlendirmesi için ekokardiyografi laboratuarına başvuran 26 vaka (11 K ,15 E ) çalışmaya dahil edildi. Refarans yöntem olarak akım yaklaşım alanı ile hesaplanan AY kaçak alanı (PISA-ERO) ve kaçak hacmi (AY-RH) seçildi.Vakaların AY değerlendirmesinde sırasıyla; AY jet kalınlığı, AY jet kalınlığı / sol ventrikül çıkış yolu çapı(LVOTd), AY basınç yarılanma zamanı(AY-PHT), vena kontrakta kalınlığı (VKK, parasternal ve apikal uzun eksen) ve diyastolik aort kapak malkoaptasyon alanı(DAVMA) ölçüldü.VKA, kısa aks kesitlerde, aort kapakları kapandıktan sonra renkli jetin akım yaklaşım alanı ile kesiştiği en dar bölgenin alanı olarak belirlendi. Tüm parametreler referans yöntemle karşılaştırıldı.
Bulgular: VKA hastaların % 77‘sinde (20/26) net olarak görüntülendi ve ölçüldü. Referans yötemlerle, AY değerlendirmesinde kullanılan parametrelerin korelasyonları araştırıldı. Tüm parameteler içerisinde en yüksek korelasyon PISA-ERO ile VKA arasında saptandı (r=0.91, p<0.0001). TTE ile ölçülen VKA için ileri AY‘yi göstermedeki eşik değer (0.30 cm2) olarak seçildi. VKA’nın 0.30 cm2 ‘den büyük olması ileri AY %75 duyarlılık ve %100 özgüllük ile saptayabilmiştir.
Sonuç: VKA basit, kantitatif yöntemlerle iyi korelasyon gösteren, AY’yi ciddiyetinin değerlendirmesinde kullanılabilecek yardımcı bir parametre olarak bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: Aort yetersizliği, Vena kontrakta alanı

New Method For Assessment of Severity of Aortic Regurgitation: Vena Contracta Area

SUMMARY

Aim: Quantitative evaluation of aortic regurgitation is important while making a clinical decision. For this reason reliability and usefulness of area of vena contracta measured with color Doppler method was investigated.
Material and Methods: 26 cases(11 female,15 male)admitted to echocardiography laboratory for evaluation of aortic regurgitation were included in this study. As the reference method, measurement of aortic regurgitant orifice area and regurgitant volume with PISA approach was selected. For evaluation of AR, parameters such as AR jet width, jet width/LVOT, AR-PHT, diameter of vena contracta (parasternal and apical long axis) and diastolic area of aortic valvular malcoaptation were measured respectively. On short axis views,area of vena contracta was determined as the area of the narrowest portion at the intersection of color flow jet with PISA following closure of aortic valves. All parameters were compared with the reference method.
Results: Vena contracta was clearly observed in 77 percent of patients (20/26) and area of it was measured. Correlation between the reference methods and the parameters used in evaluation of aortic regurgitation was investigated.Among all parameters the highest correlation was between PISA-ERO and area of vena contracta. (r=0.91, p<0.0001) For determination of severe aortic regurgitation the threshold value for area of vena contracta measured by TTE was selected as 0.30 square centimeters  An area over 0.30 square centimeters had 75% sensitivity and 100% specifity in determining severe aortic regurgitation
Conclusion: Measuring area of vena contracta was found to be a useful supplementary method in determining the severity of aortic regurgitation that is easy to use and having good correlation with quantitative methods.
Key Words: Aortic regurgitation, Area of vena contracta



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica