Kontrast Maddelerin Karaciğere Etkileri

Yrd.Doç.Dr. Namık ÖZMEN*, Uzm.Dr. Mustafa APARCI*,
Yrd.Doç.Dr. Ömer ÖZCAN**, Yrd.Doç.Dr. Emrullah SOLMAZGÜL***,
Doç.Dr. Yılmaz CİNGÖZBAY*, Doç.Dr. Bekir Sıtkı CEBECİ*,
Prof.Dr. Mehmet DİNÇTÜRK*

*GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Kardiyoloji Servisi, İstanbul

**GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Biokimya Servisi, İstanbul

***GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Dahiliye Servisi, İstanbul

ÖZET

Amaç: Amaç: Kontrast maddeler girişimsel kardiyolojide yaygın olarak kullanılmaktadır. Kontrast maddelerin nefrotoksik etkilere sahip olduğu kesin olarak bilinmekle birlikte karaciğer üzerine olan etkileri konusunda yeterli veri yoktur.

Gereç ve yöntem: Çalışmaya koroner anjiografi yapılan 38’i erkek, 18’i kadın 56 hasta alındı. İşlem öncesinde hastalarda çalışılan karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri normal sınırlarda idi. Koroner anjiografinin hemen öncesinde ve bir saat sonrasında Aspartat amino transferaz (AST), Alanin amino transferaz (ALT), Alkalen fosfataz (ALP), direkt bilirubin ve total bilirubin ve alkol dehidrogenaz (karaciğerin sentrilobüler bölgesinde lokalize bir enzim) seviyeleri için venöz kan örneği alındı. İşlem öncesi ve sonrası seviyeleri student-t testi ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı.

Bulgular: Koroner anjiografi öncesi tüm hastalarda AST, ALT, ALP , direkt ve total bilirubin ve alkol dehidrogenaz seviyeleri normaldi. Koroner anjiografiden 1 saat sonra AST, ALT, ALP, direk ve total  bilirubin seviyeleri değişmezken, alkol dehidrojenaz enzimi anlamlı bir şekilde yüksek tespit edildi (1.1 ± 0.8 U/L’ye karşılık 2.7 ± 1.2 U/L, p<0.001)

Sonuç: Kontrast maddeler yaygın hepatik hasarı gösteren AST, ALT, ALP ve biluribin seviyesine etkileri yokken, sentrlobüler hasarı gösteren alkol dehidrojenaz seviyelerinde artışa neden olmaktadırlar.

Anahtar Kelimeler: Kontrast madde, karaciğer hasarı

Effects of Contrast Agents on Liver

SUMMARY

Aim: Aim: Contrast agents have been widely used in interventional cardiology. Although it is clearly known to be having nephrotoxic effects there is not enough data about effects of contrast agents on liver.

Material and Methods: Fifty six patients, performed coronary angiography, were included to the study. The group was composed of 38 male and 18 female. Laboratory parameters of hepatic and renal functions of all patients were in normal ranges. Venous blood samples for aspartate aminotransferase (AST), Alanine aminotransferase (ALT), billirubins, Alkelene phosphatase (ALP) and alcohol dehidrogenase levels were obtained before and one hour after the coronary angiography. Student-t test was used for statistically comparison of data.

Results: Parameters of hepatic functions obtained before coronary angiography were all in normal ranges. Levels of AST, ALT, billirubins and ALP obtained one hour later were similarly in normal ranges whereas alcohol dehidrogenase (an enzyme of liver localized centrilobularily) levels were increased significantly following coronary angiography. (1.1 ± 0.8 U/L vs 2.7 ± 1.2 U/L, p<0.001)

Conclusion: Although contrast agents do not affect the parameters representing the diffuse hepatic injury such as AST, ALT, billirubins and ALP, they may lead the alcohol dehidrogenase, representing centrilobuler hepatic injury, to increase.

Key Words: Contrast agent, hepatic injury



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica