Akut Miyokard İnfarktüsünün Nonaterosklerotik
Nadir Bir Sebebi: Behçet Hastalığı

Doç.Dr. Mustafa Kemal EROL*, Yrd.Doç.Dr. Şakir ARSLAN*,
Doç.Dr. Refik Ali SARI**

*Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Erzurum
**Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji İmmunoloji Bilim Dalı, Erzurum

ÖZET

Miyokard infarktüslerinin çoğu aterosklerotik plak rüptürü ve üzerine eklenmiş trombüs sonucu olmasına rağmen, ateroskleroz dışında çok sayıdaki patolojik durumlar da akut miyokard infarktüsüne sebep olabilir.
Biz akut anteroseptal miyokard infarktüsü ile gelen Behçet hastalığı olan 38 yaşındaki erkek bir olguyu sunmak istedik. Hasta 10 yıldır Behçet hastalığı tanısı ile takip ediliyordu ve miyokard infarktüsü esnasında ekstrakardiyak bulgusu yoktu. Miyokardiyal infartüsün 6. gününde yapılan koroner anjiografisinde hiçbir aterosklerotik lezyona (daralma veya tıkanma) rastlanmadı.
Bu olgu, Behçet hastalığı olan olgularda akut miyokard infarktüsünün noniaterosklerotik sebeplerle oluşabileceğini ve kardiyak lezyonların şiddeti ile hastalığın ekstrakardiyak bulguları arasında ilişki olmadığını göstermektedir. 
Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, Miyokard infarktüsü, Vasküler komplikasyon

A Rare, Non-atherosclerotic Cause of Acute Myocardial Infarction: Behçet’s Disease

SUMMARY

Although most of myocardial infarctions result from atherosclerotic plaque rupture and superimposed coronary thrombosis, it is known that numerous pathological processes other than atherosclerosis may cause acute myocardial infarction.
We report a case of 38-year old man with Behcet’s disease presented with acute anteroseptal myocardial infarction. He has been suffering from Behcet’s disease for ten years, and there was no extracardiac manifestation at the time of myocardial infarction. Any atherosclerotic lesion (narrowing or obstruction) was not detected in coronary angiography performed six days later from the time of myocardial inforction
This case shoues that acute myocardial infarction may occur due to nonatherosclerotic causes in patients with Behçet’s disease, and there is no relationship between severcity of cardiac lesions and that of extracardiac manifestations of the disease.
Key Words: Behçet’s disease, Myocardial infarction, Vascular complication



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica