Periradial Nitrogliserin Enjeksiyonu ile Kolaylaştırılmış
Radial Arter
 Kanülasyonu

Uzm.Dr. Sibel TURHAN, Prof.Dr. Deniz KUMBASAR, Uzm.Dr. Başar CANDEMİR,
Doç.Dr. Ömer AKYÜREK, Doç.Dr. Yusuf ATMACA, Uzm.Dr. Çağdaş ÖZDÖL,
Prof.Dr. Çetin EROL

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara 

ÖZET

Amaç: Bu çalışma lokal anestezik madde ile karıştırılmış subkutan nitrogliserin enjeksiyonunun radial arterde efektif vazodilatasyona neden olup olmadığını ve bu yöntemin kateterizasyon laboratuvarında radial arter kanülasyonunu kolaylaştırıp kolaylaştırmadığını belirlemek amacıyla planlandı.
Gereç ve Yöntem: Çalışma iki aşamadan oluştu. İlk aşamada, 30 hastanın bir periradial alanına sadece lokal anestezik madde, diğer periradial alanına nitrogliserin ile karıştırılmış lokal anestezik madde uygulanarak ultrasonografi yöntemiyle radial arter çapları ölçüldü ve bazal değerleri ile karşılaştırıldı. İkinci aşamada, kateterizasyon
laboratuvarında 33 hastaya nitrogliserin ile karıştırılmış lokal anestezik madde (grup 1), 30 hastaya ise salin ile karıştırılmış lokal anestezik madde (grup 2) uygulandıktan sonra radial arter kanülasyonu yapıldı. Nitrogliserinin vazodilatör etkisinin herhangi bir klinik fayda sağlayıp sağlamadığı araştırıldı.
Bulgular: İlk aşamada, nitrogliserin uygulanan kolda radial arter çapında istatistiksel olarak anlamlı artış oldu. İkinci aşamada iki grup arasında koroner anjiyografi işleminin süresi ve kanülasyon öncesi radial arter ponksiyonlarının sayısı açısından fark izlenmezken, grup 1'de radial arterin kanülasyon süresi daha kısa ve radial arterin palpasyon kalitesi daha iyi bulundu (p=0.005 ve p<0.001).
Sonuç: Nitrogliserin ile karıştırılmış lokal aneztezik maddenin periradial enjeksiyonu radial arter çapını artırmakta, böylece klinik pratikte radial arter nabzı daha iyi palpe edilebilmekte ve radial arter girişim süresi kısaltılabilmektedir.   
Anahtar Kelimeler: Radial arter, Nitrogliserin, Koroner anjiyografi

Facilitation of  Radial Artery Cannulation by Periradial Nitroglycerine Injection

SUMMARY

Aim: This study was planned to determine whether subcutaneous nitroglycerine injection mixed with local anesthetic results in effective vasodilation of radial artery and whether this technique, facilitates cannulation radial  artery in the catheterization laboratory.
Materials and Methods:  The study consisted of 2 parts. In the first part, 30 patients were injected local anesthetic to one periradial area and local anesthetic plus nitroglycerine to the contralateral area. Then radial artery diameters measured by ultrasonography were compared. In the second part, local anesthetic nitroglycerine mixture and local anesthetic saline mixture were injected to 33 (group 1) and 30 patients (group 2) respectively. Whether the vasodilatory effect of nitroglycerine  would  lead any clinical benefit was investigated.
Results: In the first part; radial artery diameter was significantly increased in nitroglycerine arm. In the second part, there were no statistically significant difference between 2 groups with respect to duration of coronary angiography procedure and number of radial artery punctures before cannulation. Radial artery cannulation time and palpation quality improved  (p= 0.005, p<0.001).
Conclusion:  This study indicated periradial subcutaneous nitroglycerine with local anesthetic injection increased radial artery diameter therefore better palpation of radial artery provided and  duration of access to radial artery reduced.
Key Words: Radial artery, Nitroglycerine, Coronary angiography



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica