Sağ Kalp Yetmezliği Kliniği ile Gelen Dev Sağ Atriyal Miksoma Olgusu

Uzm.Dr. Sibel TURHAN*, Uzm.Dr. Aydan ONGUN ÖZDEMİR*, Prof.Dr. Gülgün PAMİR*, Uzm.Dr. Mehmet Ömrü SUNAY**, Doç.Dr. Levent YAZICIOĞLU***
*Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara
**Balıkesir Devlet Hastanesi, Balıkesir
***Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyovasküler Cerrahi Anabilim Dalı, Ankara

ÖZET

Kardiyak miksomalar benign kalp tümörlerinin %50’sini oluştururlar ve sıklıkla sol atriyumda  bulunurlar. Sağ atriyal miksomalar nadir olup asemptomatik olabilirler. Bazı vakalarda pulmoner veya paradoksal sisemik embolizasyona bağlı semptomlar görülebileceği gibi yapısal semptomlara da neden olabilirler. Buna ilaveten, triküspid kapak obstrüksiyonuna bağlı olarak triküspid stenozunu taklit edebilirler. Bu yazıda dev sağ atriyal miksoması olan, dispne, kilo kaybı, halsizlik ve karında şişlik ile gelen 71 yaşında bir kadın olgu sunuldu. Tanı transtorasik ekokardiyografi ile konuldu ve histopatolojik inceleme ile doğrulandı.
Anahtar Kelimeler: Sağ atriyal miksoma, Sağ kalp yetmezliği

Huge Right Atrial Myxoma in A Patient Presenting  with Right Heart Failure

SUMMARY

Cardiac myxomas which are commonly located in the left atrium, represent 50% of the benign heart tumors. Right atrial myxomas are rare and can be asymptomatic. In other cases, symptoms may arise from pulmonary and paradoxical systemic embolization. Myxomas may also present with constitutional symptoms. In addition, tricuspid valvular obstruction may mimic tricuspid stenosis. This report presents a 71-year-old female patient presenting with dyspnea, weight loss, fatigue, and abdominal distention secondary to a large right atrial myxoma. The diagnosis was established by the help of transthoracic echocardiography and confirmed by histopatologic examination.
Key Words: Right atrial myxoma, Right heart failure



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica