Kararsız Angina Pektoris Risk Gruplarında
QT Dispersiyonu Ölçümü ve
Bunun Hastane İçi Komplikasyonlarla İlişkisi

Uzm.Dr. Ahmet YILDIZ*, Uzm.Dr. Serdar BİÇEROĞLU*, Uzm.Dr. Yavuz BAYIR**,
Uzm.Dr. Metin ACAR**, Prof.Dr. Seçkin PEHLİVANOĞLU***, Prof.Dr. Rasim ENAR***

*Özel Gazi Hastanesi, İzmir
**SSK Okmeydanı Eğitim Hastanesi 1. Dahiliye Kliniği, İstanbul
***İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

ÖZET

Amaç: Venriküler depolarizasyon ve repolarizasyon süresini yansıtan QT aralığı, QRS kompleksinin başlangıcı ile T dal­ga­sı­nın bitiş noktası arasındaki geçen sürenin ölçümüdür. Pratik ve ucuz olması bakımından son yıllarda QT dis­per­si­yon ölçümleri popülerlik kazanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsüne aralık 1999- mayıs 2001 tarihleri a­ra­sında başvuran ve kararsız angina pektoris (KAP) ön tanısı ile yatarak veya ayaktan tedavi gören, AHCPR (Agency for Health Care Policy and Research) risk analizi sınıflamasına göre 49 düşük, 90 orta ve 122 yük­sek risk gru­bunda olmak üzere toplam 261 hastada, düzeltilmiş QT mesafeleri hesaplandı.
Bulgular: QT dispersiyonu ≥50 ms olduğunda, hastane içi komplikasyonlarda belirgin bir artış olduğu ve bunun da has­tane içi komplikasyonları be­lir­lemedeki güvenirliği incelendiğinde pozitif kestirim değeri haricinde troponine ya­kın oranlarda güvenilir olduğu gö­rül­dü.
Sonuç: QT dispersiyonu ölçümünün hastane içi komplikasyonları belirlemede kolay, ucuz ve güvenilir bir yol ol­du­ğu ancak bu konuda daha geniş çaplı ve çok yönlü çalışmalara da gereksinim olduğu sonucuna varıldı.
Anahtar Kelimeler: Kararsız angina pektoris, QT dispersiyonu, Komplikasyon

QT Dispersion in Unstable Angina Pectoris Risk Groups and Hospital Complications

SUMMARY

Aim: QT interval, reflecting ventricular depolarization and repolarization time, is the measurement of between the be­gin­ning of QRS wave and the end of T wave. As it is cheap and practical, the measurement of QT dispersion has be­co­me most popular recently.
Material and Method: In this study we studied on 49 low risk, 90 intermediate risk and 122 high risk totally 261 pati­ents according to AHCPR’s (Agency for Health Care Policy and Research) unstable angina pectoris risk a­na­li­zes classification who accepted emergency departement of Cardiology Institute of Haseki of Istanbul U­ni­ver­sity and their QT interval measurement has calculated.
Results: While QT interval was greater or equal than 50 msec. hos­pi­tal comp­lications were significantly higher and its reliability were as close as troponin except positive predictory va­lue.
Conclusion: We concluded that although not reliable as much as troponin, QT dispersion measurement is inex­pen­sive, sim­ple and a practical method to determine hospital complications but broad and multiway studies is needed.
Key Words: Unstable angina pectoris, QT dispersion, Complication

 



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica