Sağlıklı Gönüllülerde Tarçının Kan Lipid Parametreleri Üzerine Etkisi: Çift Kör Plasebo Kontrollü Randomize Çalışma

Yrd.Doç.Dr. Orhan ÖZER*, Dr. Alper KARAGÖZ*, Doç.Dr. Vedat DAVUTOĞLU*, Doç.Dr. İbrahim SARI*, Uzm. Işık Didem KARAGÖZ** Uzm.Dr. Murat AKÇAY***, Yrd.Doç.Dr. Nur AKSOY****, Yrd.Doç.Dr. Hülya ÇİÇEK****, Prof.Dr. Mehmet AKSOY*

* Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Gaziantep
** Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bilim Dalı, Gaziantep
*** Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, Ankara
**** Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, Gaziantep

Özet

Amaç: Dislipidemi koroner arter hastalığına yol açabilen ve düzeltilebilen önemli bir risk faktördür. Günlük diyetimizde alınan baharatların insan sağlığı açısından farklı olumlu etkileri yapılan çalışmalarla ortaya konmaya çalışılmaktadır. Çalışmamızda halk arasında yaygın tüketime sahip olan tarçının sağlıklı bireylerde lipidler üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Mart-Haziran 2008 tarihleri arasında 20-35 yaş arası, sağlıklı 30 kadın, 38 erkek olmak üzere toplam 68 birey çift kör, randomize, plasebo kontrollü çalışmaya dâhil edildi. Çalışma grubuna günde 3 kez 750 mg’lık tarçın, kontrol grubuna aynı dozda buğday unu (plasebo) 30 gün verildi. Çalışma öncesi ve sonrasında alınan kan örneklerinden total kolesterol (TK), yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol (HDL-K), düşük dansiteli lipoprotein kolesterol (LDL-K), çok düşük dansiteli lipoprotein kolesterol (VLDL-K), trigliserid (TG) parametreleri değerlendirildi.
Bulgular: Yaş ortalamaları Grup I ve Grup II’de sırasıyla 23,75±3,1, 22.85±1,0 idi (p=0,106). TK (Grup I ve II; başlangıç ve son değerleri sırasıyla 144,9±27,2, 136,32±26,2 ve 144,1±24,8, 128,1±25,3), (p= 0,521); LDL-K (Grup I ve II; başlangıç ve son değerleri sırasıyla 88,4±22,6, 81,9±21,3 ve 82,1±18,5, 73,2±19,8), (p= 0,281); HDL-K (Grup I ve II; başlangıç ve son değerleri sırasıyla 38,4±10,2, 36,1±9,8 ve 44,8±12,3, 38,1±9,6), (p=0,987); VLDL-K (Grup I ve II; başlangıç ve son değerleri sırasıyla 18,1±6,8, 18,3±10,3 ve 17,1±8, 16,8±8,3), (p=0,777); TG (Grup I ve II; başlangıç ve son değerleri sırasıyla 90,2±33,4, 91,7±51,6 ve 86,1±40,3, 84,6±41,7), (p= 0,792) olarak saptandı.
Sonuç: Sağlıklı genç gönüllülerde çift kör randomize, plasebo kontrollü yaptığımız çalışmada 2.25 g/gün tarçının 30 gün kullanılmasının lipid parametrelerine sağlıklı kişilerde, plasebo ile karşılaştırıldığında anlamlı olumlu etkisi saptanmamıştır.
Anahtar Kelimeler: Tarçın, Lipidler

Effect of Cinnamon on Lipid Parameters in Healthy Volunteers: Double Blind Randomised Plasebo Controlled Study

Aim: Dyslipidemia is an important and preventable risk factor which can lead to coronary artery disease. Daily intake of spices has different favorable effects in human health which have been tried to document in many studies. In this study we sought to determine the effect of cinnamon on lipids in healthy subjects.
Material and Method: A total of 60 healthy subjects (26 female and 34 male) were included to double blind randomised plasebo controlled study during March-June 2008. Cinnamon was given as 750 mg three times in day for 30 days in group 1 (study) and group 2 (plasebo) with the same dosage (wheat) in control group. Lipid parameters including total cholesterol (TC), high density lipoprotein cholesterol (HDL-C), low density lipoprotein cholesterol (LDL-C), very low density lipoprotein cholesterol (VLDL-C), and triglyceride (TG) were evaluated before and 30th days.
Results: Mean ages between two groups are as follows: 24.5±4.37, 22.1±1.35 (p=0.106). TC values before and 30th days between groups were 144.9±27.2, 136.3±26.2 and 144.1±24.8, 128.1±25.3, respectively, (p= 0.521). LDL-C values before and 30th days between groups were 88.4±22.6, 81.9±21.3 and 82.1±18.5, 73.2±19.8, (p=0,281). HDL-C values before and 30th days between groups were 38.4±10.2, 36.1±9.8 and 44.8±12.3, 38.1±9.6, (p= 0.987). VLDL-C values before and 30th days between groups were 18.1±6.8, 18.3±10.3 and 17.1±8, 16.8±8.3, (p= 0.777); TG values before and 30th days between groups were 90.2±33.4, 91.7±51.6 and 86,1±40.3, 84.6±41.7, (p= 0.792).
Conclusion: In this randomised plasebo controlled study, daily intake of cinnamon in 2.25 gr for 30 days has no effect on all lipid parameters in healthy subjects.
Key Words: Cinnamon, Lipids



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica