Glokomda Eşik-Üstü Kontrast Algılanması

Canan Aslı UTİNE, Burak GÜÇLÜ, İrfan PERENTE, Bart FARELL

ÖZET

Amaç: Glokomda hayat kalitesi, kontrast duyarlılık problemlerinden etkilenir. Daha önceki bazı yazılarda glokomda aydınlık saptama ve ayrım yapma görevlerinde azalmış duyarlılık olduğu gösterilmiş olsa da, kontrast algılama mekanizması üzerinde genel bir anlaşma yoktur. Bu çalışmada, erken primer açık açılı glokomda eşik-üstü kontrast algılama fonksiyonunun anlaşılması için, eş-zamanlı aydınlık kontrastının etkileri ve eşik-üstü kontrast algılama fonksiyonu ile optik disk retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığının ilişkisi incelenmiştir.
Gereç ve Yöntem: Faktöriyel tasarıma dayanan bu çalışmaya 10 normal ve 10 glokomlu olgu dahil edildi. Her uyaran, ya siyah ya beyaz kare üzerinde randomize çap ve aydınlıkta bir gri hedef daireden oluşuyordu. Olgular, her bir hedefin aydınlık seviyesini, bir standart kart ile eşleştirdiler. Olguların algıladıları kontrast değerleri, gerçek kontrast değerleri ile karşılaştırıldı. Eşleştirme hatalarının; zemin rengi, hedef gri seviyesi, hedef boyutu, olgu grubu ile ilişkisi dört-yollu ANOVA ve post hoc testler ile; ve glokomlu olgularda optik disk RSLT kalınlığı ile arasındaki korelasyon Pearson korelasyon testi ile incelendi.
Sonuçlar: Olguların eşleştirme hataları üzerine zemin, hedef gri seviyesi, ve hedef boyutunun anlamlı etkileri olduğu saptandı (p<0,001). Normal ve glokomlu olgular arasında eşleştirme hataları yönünden istatistiksel anlamlı fark yoktu (p>0.05). Her iki olgu grubu da, aydınlık azaltımlarına (beyaz zemin üzerinde gri hedef) olduğundan fazla kontrast değeri biçti, fakat aydınlık artırımları (siyah zemin üzerinde gri hedef) için hemen hemen gerçeğe uygun cevap verdiler. Diğer taraftan, glokomlu olgularda RSLT kalınlığı ve aydınlık eşleştirme hataları arasında anlamlı bir korelasyon saptandı (p = 0.023, r = -0,705).
Yorum: Bu çalışmada, aydınlık-eşleştirme görevinin glokomun erken tanısı için uygun olmayabileceği görüldü. Ancak, eş zamanlı aydınlık kontrast ölçümlerinin RSLT kalınlığını azaltan hastalıkları tanımlama ve incelemede yararlı olabileceği izlendi.
Anahtar Kelimeler: Aydınlık kararlılığı, Eş-zamanlı kontrast, Luminans algılama, Primer açık açılı glokom, Retina sinir lifi tabakası kalınlığı

Supra-Threshold Contrast Perception in Glaucoma

SUMMARY

Aim: Quality of life in glaucoma is affected by problems with contrast sensitivity. Although some previous reports show decreased sensitivity in luminance detection and discrimination tasks, there is no general consensus on the mechanism of contrast perception. In order to study suprathreshold contrast perception function in early primary open angle glaucoma, the present study examined the effects of simultaneous lightness contrast and the possible relationship between the supra-threshold contrast perception function and optic disc retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness.
Material and Method: Ten normal and 10 glaucomatous subjects participated in the study, which was based on a factorial design. Each stimulus consisted of a gray target circle with randomized diameter and lightness appearing on either a black or a white square. The subjects matched the lightness of each target to a standart card. The perceived contrast values were compared with the veridical contract values. The relationships between the matching errors and the background color, target gray level, target size and subject group were analyzed by four-way ANOVA and post hoc tests; and their correlation with the optic disc RNFL thicknesses in glaucomatous subjects was analyzed by Pearson’s correlation test.
Results: There were significant main effects on matching errors due to the background, target gray level, and target size (p<0.001). There was no statistical difference between matching errors by normal and glaucomatous subjects (p>0.05). Both subject groups overestimated lightness decrements (gray target on white background), but they performed almost veridically for lightness increments (gray target on black background). On the other hand, glaucomatous subjects showed a significant correlation between RNFL thickness and lightness matching errors (p = 0.023, r = -0.705).
Conclusions: This study shows that the lightness-matching task may not be suitable for early diagnosis of glaucoma. However, simultaneous contrast measures may be useful for identification and future studies RNFL thinning disorders.
Key Words: Lightness constancy, Simultaneous contrast, Luminance perception, Primary open-angle glaucoma, Retina nerve fiber layer thickness



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica