Pterjium Cerrahisinin Kornea Topografisi Bulguları Üzerine Etkisi

Evin ŞİNGAR, Yasemin ASLAN KATIRCIOĞLU, M. Mustafa ONAT, U. Emrah ALTIPARMAK, Koray BUDAK, Sunay DUMAN

ÖZET

Amaç: Pterjium cerrahisinin kornea topografisi ölçümleri ile görme keskinliği üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Randomize seçilen hastalarla yapılan bu prospektif çalışmaya 24 hastanın 29 gözü dahil edildi. Ameliyat öncesi ve sonrası hastaların detaylı oftalmolojik muayenelerine ek olarak kornea topografisi yapıldı. Hastaların tümüne çıplak sklera (bare sklera) tekniği kullanılarak pterjium eksizyonu uygulandı. Hastaların cerrahi öncesi ve sonrası topografik bulguları ile en iyi gözlükle-düzeltilmiş görme keskinlikleri karşılaştırıldı.
Bulgular: Ameliyat öncesi 0,57±0,26 olan en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, ameliyat sonrası 0,75±0,24 olarak ölçüldü (p<0,001). Ortalama kornea topografi astigmatizma değeri ameliyat öncesinde 4,56±3,33 iken ameliyat sonrasında 2,11±2,01 olarak ölçüldü (p<0,001). Ameliyat sonrasında her iki ölçümde, ameliyat öncesi değerlere göre anlamlı olarak iyileşme gözlendi.
Sonuç: Pterjium cerrahisinin pterjium kaynaklı astigmatizmayı ve yüzey değişkenliğini belirgin olarak azalttığı ve görme keskinliğini artırdığı gözlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Kornea kaynaklı astigmatizma, Kornea topografisi, Pterjium

Effect of Pterygium Surgery on Corneal Topography

SUMMARY

Aim : To evaluate the effect of pterygium surgery on the corneal topography measures and visual acuity.
Material and Method: In this prospective, randomized, non-comperative case series, 29 eyes of 24 patients with primary pterygium were included. All patients underwent a complete ophthalmic examination, including corneal topography, before and after pterygium excision. Pterygium was excised using bare sclera technique in all patients. Preoperative and postoperative topographic measures, as well as best spectacle-corrected visual acuity were compared
Results: The mean best spectacle-corrected visual acuity was 0.57±0.26 preoperatively and was 0.75±0.24 postoperatively (p<001). The mean topographic astigmatism was 4.56±3.33 preoperatively and was 2.11±2.01 postoperatively (p<001). Both measures improved significantly in the post-operative period.
Conclusion: Pterygium surgery significantly reduced topographic astigmatism, surface variance and improves best corrected visual acuity.
Key Words: Corneal astigmatism, Corneal topography, Pterygium



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica