Sklerodermalı Olgularda Sol Ventrikül Sistolik ve Diyastolik Fonksiyonlarının Ekokardiyografik Doku Doppler ve Miyokard Performans İndeksi ile Değerlendirilmesi

Dr. Refika HÜRAL*, Uzm.Dr. Aydan ONGUN ÖZDEMİR*, Doç.Dr. Sibel TURHAN*, Prof.Dr. Murat TURGAY**, Doç.Dr. Çağdaş ÖZDÖL*, Prof.Dr. İrem DİNÇER*, Prof.Dr. Çetin EROL*

* Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara
** Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik İmmünoloji ve Romatoloji Bilim Dalı, Ankara

Özet

Amaç: Sklerodermada kalp tutulumu kötü prognozla ilişkili olup kardiyopulmoner tutulumun erken tanısı uygun tedavinin düzenlenmesi ve hastalığın erken dönemlerinde gerekli önlemlerin alınması açısından önemlidir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada sol ventrikülün sistolik ve diyastolik fonksiyonları 31 sklerodermalı ve 21 sağlıklı olguda konvansiyonel ekokardiyografi, doku Doppler ekokardiyografi ve miyokard performans indeksi kullanılarak değerlendirildi. Miyokardiyal sistolik dalga (S), izovolümetrik akselerasyon (İVA) değeri, ejeksiyon zamanı (EZ) ve izovolümetrik kontraksiyon zamanı (İVKZ) sistolik fonksiyonları değerlendirmek için ölçüldü. Erken diyastolik (E ve E’) ve geç diyastolik (A ve A’) dalgaları, E/A ve E’/A’ oranları, izovolümetrik relaksasyon zamanı (İVRZ), deselerasyon zamanı (DZ) ise diyastolik fonksiyonları değerlendirmek için ölçüldü.
Bulgular: Çalışmamızda mitral S dalgası, ejeksiyon zamanı, mitral E/A - E’/A’oranları, mitral E’ ölçümleri (p<0,0001) ve İVA değerleri (p<0,05) skleroderma grubunda kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha düşüktü.Mitral DZ, İVKZ, sol ventrikülmiyokardiyal RZ değerleri (p<0,0001) ilemiyokard performans indeksi (p<0,001) sklerodermalı olgularda anlamlı olarak daha yüksek bulundu.
Sonuç: Çalışmamızda sklerodermalı olgularda sol ventrikül fonksiyonları deprese bulunmuş, hem sistolik hem de diyastolik fonksiyon bozuklukları görülmüştür.
Anahtar Kelimeler: Doku doppler ekokardiyografi, Miyokard performans indeksi, Skleroderma, Sol ventrikül

Detection of Left Ventricular Systolic and Diastolic Functions in Scleroderma Patients by Tissue Doppler Echocardiography and Myocardial Performance Index

Summary

Aim: Cardiac involvement is a poor prognostic factor in scleroderma. The early detection of cardiopulmonary involvement in scleroderma is important for optimal treatment and for preventive measures in the early stages of the disease.
Material and Method: In the study, left ventricular (LV) systolic and diastolic functions were examined in 31 scleroderma patients and 21 healthy participants by using conventional and tissue Doppler echocardiography and myocardial performance index. Mitral systolic wave (S) velocity, isovolumetric acceleration value (IVA), ejection time (ET) and isovolumetric contraction time (IVCT) were calculated as systolic indices. Early (E and E’) and late (A and A’) diastolic velocities, E/A and E’/A’ ratios, isovolumetric relaxation time (IVRT), deceleration time (DT) were determined as diastolic measurements.
Results: In our study, mitral S wave velocity, ET, mitral E/A-E’/A’ ratios, mitral E’ (p<0.0001) and IVA values (p<0.05) were significantly lower in scleroderma group compared with control group. Mitral DT, IVRT, IVCT (p<0.0001) and myocardial performance index (p<0.001) were significantly higher in scleroderma patients.
Conclusions: We have found that LV function was depressed and both systolic and diastolic function abnormalities were seen in scleroderma patients.
Key Words: Tissue doppler echocardiography, Myocardial performance index, Scleroderma, Left ventricle



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica