Türkiye’de Kardiyovasküler Malpraktis Vakalarının Değerlendirilmesi

Uzm.Dr. Mustafa AKÇAKOYUN*, Uzm.Dr. Safa ÇELİK**, Uzm.Dr. Selçuk PALA*, Uzm.Dr. Ramazan KARGIN*, Uzm.Dr. Yunus EMİROĞLU*, Dr. Gamze BABUR*, Doç.Dr. Atilla BİTİGEN*, Doç.Dr. Ali Metin ESEN*

* Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, İstanbul
** T.C. Sağlık Bakanlığı Yüksek Sağlık Şurası Adli Tıp Uzmanı, Ankara

Özet

Amaç: Bu çalışma, ihmal ve dikkatsizlik sonucu yaralamaya veya ölüme sebebiyet vermek suçundan hakkında dava açılan kardiyolog ve kardiyovasküler cerrahların tıbbi uygulama hatası olup olmadığının, varsa tarafların kusur oranının tespit edilerek rapor düzenlenmesi için mahkemelerce Yüksek Sağlık Şurasına (YSŞ) gönderilen dosyalarının retrospektif olarak taranması amacını taşır. Bu, Türkiye’de şimdiye kadar yapılmış ilk kapsamlı kardiyovasküler malpraktis çalışmasıdır.
Çalışma Planı ve Bulgular: İlgili mahkemelerce 2002 ve 2007 yılları arasında YSŞ’a bildirilen 1445 malpraktis vakasını inceledik. Bunların 25’i (%1.8) kardiyovasküler malpraktis vakasıydı (sırasıyla 8 kardiyoloji ve 17 kardiyovasküler cerrahi olgusu). Bu çalışmada 10’ u kardiyovasküler cerrahların ve 3’ü kardiyologların suçlu bulunduğu kararlar incelendi.
Sonuç: Diğer doktorlar gibi kardiyologlar ve kardiyovasküler cerrahlar hastalarının bakımı için ilk elden sorumlu oldukları kadar toplum geneline, kurumlarına ve meslektaşlarına karşı da geniş sorumluluklar taşımaktadırlar. Türkiye’ de bu görev ve sorumluluklar her bir doktora gönderilen yayın serilerinde tanımlanmış ve kanunlarla belirlenmiştir. Bunlar uygun tıbbi yaklaşım hakkında soruların cevaplandığı, sağlık bakımının yönetimini, gizlilik ve diğer konularda doktorların rolünü içeren konuları kapsamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Malpraktis, Kardiyovasküler, Doktor Sorumlulukları

Evaluation of Cardiovascular Malpractice Cases in Turkey

Summary

Objective: We retrospectively reviewed the files that have been sent to The High Health Council (HHC) to uncover whether there weremalpractice cases by cardiologists and cardiovascular surgeons who have been claimed to cause injury and death because of negligence and recklessness. The files that have been sent to HHC by criminal courts have also been reviewed to determine and report the defect ratio of sides. Until now, this is the first comprehensive cardiovascular malpractice study that has been performed in Turkey.
Study Design and Results: We examined 1445 malpractice cases informed to the HHC by Criminal Courts between 2002 and 2007. Of these, 25 (1,8%) had cardiovascular malpractice cases (cardiology and cardiovascular surgery was 8 and 17, respectively). This study examines the 10 and 3 decisions under which Cardiovascular surgeons and cardiologist are found to be at fault, respectively.
Conclusion: Cardiologists and cardiovascular surgeons, like any other group of doctors, have a primary duty of care to individual patients, but also have wider responsibilities to society in general, to their institution, and to their colleagues. In Turkey these duties and responsibilities have been defined by law and have been described in a series of publications which have been sent to every doctor; these contain the answers to questions about good medical practice, the role of doctors in the management of health care, confidentiality and other issues.
Key Words: Malpractice, Cardiovascular, Doctor’s responsibilities



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica