Kardiyak Rejeneratif Tedavi

Yrd.Doç.Dr. Ömer YİĞİNER, Doç.Dr. Bekir Yılmaz CİNGÖZBAY, Prof.Dr. Bekir Sıtkı CEBECİ

GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, İstanbul

Özet

Kalp hastalıklarının çoğu sonunda konjestif kalp yetersizliğine ilerleyen nekrotik ve/veya apopitotik hücre ölümüne neden olmaktadır. İlaç teknolojisi alanında yaşanan tüm gelişmelere rağmen kalp yetersizliği tedavisinde kullanılan ajanların hiçbiri kardiyomiyosit kaybını karşılayamamaktadır. Son yıllarda elde edilen verilerle “kalp postmitotik bir organdır” dogması yıkılmıştır. Diğer bir deyişle kalpte kompansasyon mekanizması olarak hipertrofik adaptasyonun yanısıra hiperplazik rejenerasyon da kullanılmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda, iskemik kardiyomiyopatili hastalara uygulanacak rejeneratif tedavi yaklaşımlarının muhtemel olumlu etkileri birçok araştırıcının ilgisini çekmiştir. Farklı hücre tipleri ve sitokinler birçok hayvan çalışmasında ve hastalarda hasarlı miyokardtaki tamir mekanizmalarını harekete geçirmek için kullanılmışlardır. İnsan çalışmalarının çoğu kemik iliği kaynaklı kök hücreler ve iskelet kası miyoblastları ile yapılmıştır fakat elde edilen veriler bu hücre tiplerinin klinik kullanıma girmesini destekleyecek düzeyde olumlu değildir. Mezenşimal kök hücreler düşük immünojeniteleri nedeni ile allojenik transplantasyona izin verir. Bu nedenle bu hücrelerin raftaki ilaç gibi kullanım kolaylığı vardır fakat allojenik mezenşimal kök hücrelerinin etkinliği ve güvenilirliğini araştıran insan çalışmaları halen sonlanmamıştır. Embriyonik kök hücrelerin kullanılmasındaki en önemli engeller immünolojik ve etik problemlerdir. İndüklenmiş pluripotent kök hücreler ise otolog hazırlanmaları ve etik sorunlar içermemesi nedeni ile pluripotent hücre olarak embriyonik kök hücrelerinin yerine alacak gibi görünmektedir.
Bu derlemede anlatılanların büyük kısmı klinisyenler açısından çok fazla anlam ifade etmese de cevaplanmayı bekleyen soruları ile rejeneratif tedavi yaklaşımları birçok araştırıcı tarafından yoğun bir şekilde irdelenmektedir.
Anahtar Kelimeler: Rejeneratif tıp, Kök hücre tedavileri, Kalp yetersizliği, Miyokard infarktüsü

Cardiac Regenerative Therapy

Summary

Many forms of heart disease result in the progressive loss of cardiomyoctes both via necrotic and/or apoptotic death, which ultimately progress to congestive heart failure. Despite recent advances in drug technology, none of the agents in the use of heart failure does not have the ability to replace cardiomyocyte loss. In recent years the dogma of “the heart is a postmitotic organ " has been challenged. In other words, the heart posses the regenerating capacities besides the hypertrophic adaptation as the compensatory mechanism. Therefore, the possible favorable effects of regenerative medicine for patients suffering from ischeamic cardiomyopthy arouse interest of investigator. Different types of cells and sitokins have been used in both animal studies and patients to promote the repair of damaged myocardium. Most human studies have been conducted using bone marrow stem cells and skletal myoblasts, however the data obtained from these studies are not sufficiently positive to dictate usage of these cell types in clinical practice. Mesenchymal stem cells allow allogenic cell transplantation because of their hypoimmunogenic properties. Therefore, these cells poses easier way to administer like a drug in the shelf, hovewer human studies evaluating the safety and the efficacy of the allogenic mesenchymal stem cells have not been completed. The main handicaps infront of the embrionic stem cells are ethic and immunologic problems. As pluripotent cells, inducible pluripotent stem cells seem to replace embrionic stem cells since they are autolog cells and don’t have any ethic issue.
Whereas most issues in this review article does not mean anything in the view point of clinicians, regenerative therapy approaches with many question marks have been evaluating extensively by investigators.
Key Words: Regenerative medicine, Stem cell therapy, Heart failure, Myocardial infarction



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica