Prematür Koroner Arter Hastalığı Aile Öyküsünün TIMI Kare Sayısı Üzerine Etkisi

Uzm.Dr. Ayşe SAATCI YAŞAR, Uzm.Dr. Ahmet KASAPKARA, Uzm.Dr. İsa Öner YÜKSEL, Uzm.Dr. Emine BİLEN, Asist.Dr. Emrah İPEK, Asist.Dr. Özge KURMUŞ, Prof.Dr. Mehmet BİLGE

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Ankara

Özet

Amaç: Prematür koroner arter hastalığı aile öyküsü, koroner kalp hastalığı için bağımsız bir risk faktörüdür. Ailesinde prematür KAH öyküsü olan bireylerde genç yaşlarda endotel fonksiyonlarının bozulduğu gösterilmiştir. Çalışmamızdaki amacımız anjiyografik olarak normal koroner arterlere sahip genç bireylerde prematür koroner arter hastalığı aile öyküsünün TIMI kare sayısı üzerine etkisini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ailesinde prematür koroner arter hastalığı öyküsü olan 45 yaşın altında 39 hasta ve kontrol grubu olarak ailesinde prematür koroner arter hastalığı öyküsü olmayan 45 yaşın altında 42 hasta alındı. Tüm hastalar anjiyografik olarak normal koroner arterlere sahipti. Hastalarda her üç koroner damar için TIMI kare sayısı ölçüldü.
Bulgular: Prematür koroner arter hastalığı aile öyküsü olan bireylerde her bir majör koroner arter için TIMI kare sayısı prematür koroner arter hastalığı aile öyküsü olmayan bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu (Sol ön inen arter için düzeltilmiş TIMI kare sayısı: 32,3±13,1 ve 23,6±9,3, sırasıyla p=0,001; sirkumfleks arter için TIMI kare sayısı: 35,1±14,8 ve 25,0±11,6, sırasıyla p=0,001; sağ koroner arter için TIMI kare sayısı:33,2±12.4 ve 23,9±8.4, sırasıyla p<0,001).
Sonuç: Çalışmamızda prematür KAH aile öyküsü olan bireylerde koroner kan akımı TIMI kare sayısı yöntemi ile değerlendirildi ve bu bireylerde koroner kan akımının bozulmuş olduğu gösterildi. Bu bulgu prematür KAH aile öyküsü olanlarda mikrovasküler endotel fonksiyon bozukluğunun bir sonucu olabilir.
Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Aile öyküsü, TIMI kare sayısı

Effect of Family History of Premature Coronary Artery Disease on TIMI Frame Count

Summary

Aim: Family history of premature coronary artery disease is an independent risk factor for coronary heart disease. Endothelial dysfunction is shown in subjects with family history of premature coronary artery disease. In this study we aimed to evaluate the effect of family history of premature coronary artery disease on TIMI frame count in patients with angiographically proven normal coronary arteries.
Material and Method: We studied 39 patients aged under 45 years with family history of premature coronary artery disease and 42 patients aged under 45 years without family history of premature coronary artery disease. All patients had angiographically proven normal coronary arteries. The TIMI frame count was determined for each major coronary artery in each patient.
Results: TIMI frame counts for each of the major epicardial coronary arteries were found to be significantly higher in patients with family history of premature coronary artery disease compared with patients without family history of premature coronary artery disease. (corrected TIMI frame count for left anterior descending artery: 32.3±13.1 vs 23.6±9.3, respectively p=0.001; TIMI frame count for circumflex artery: 35.1±14.8 vs 25.0±11.6, respectively p=0.001; TIMI frame count for right coronary artery:33.2±12.4 vs 23.9±8.4, respectively p<0.001).
Conclusion: We have evaluated the coronary blood flow with TIMI frame count method in patients with family history of premature coronary artery disease and we have found that coronary blood flow is impaired in these subjects. This finding may be due to microvascular endothelial dysfunction.
Key Words: Coronary artery disease, Family history, TIMI frame count



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica