Kararlı Koroner Arter Hastalarında Ortalama Trombosit Hacmi ile Aspirine Yanıtsızlık Arasındaki İlişki

Uzm.Dr. Burak PAMUKÇU, Uzm.Dr. İbrahim ALTUN, Dr. Ebru GÖLCÜK, Prof.Dr. Hüseyin OFLAZ

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Çapa, İstanbul

Özet

Amaç: Trombositlerin aspirine yanıtsızlığı ile trombosit etkinleşmesinin ve işlevinin belirteci olduğu ifade edilen ortalama trombosit hacmi (OTH) arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kronik kararlı koroner arter hastalığı olan 111 hasta alındı. Hastalar düzenli olarak aspirin kullanmaktaydı. Trombosit sayısı ve OTH ölçümlerini de içeren tam kan sayımı yapıldı. Trombosit işlevi ‘Platelet Function Analyzer-100’ (PFA-100) cihazı ile incelendi. Kapanma zamanı (KZ) için sınır değer, ortanca kollagen/epinefrin (col/epi) KZ - (standart hata x2) formülüne göre hesaplandı. Col/epi KZ 187 saniyenin altında olan hastalar aspirine cevapsız olarak kabul edildi. Aspirine yanıtsızlık ve OTH arasındaki ilişki istatistiksel olarak karşılaştırıldı.
Bulgular: Aspirine yanıtlı ve yanıtsız hastaların temel özellikleri benzerdi. Aspirine yanıtsızlık hastaların 63’ünde (%56) mevcuttu. Hastaların OTH değeri 8.81fl olarak hesaplandı. Hastaların %98’i 100 mg/gün dozunda aspirin kullanmaktaydı. Çok değişkenli analiz yaşlı hastaların aspirine daha sık olarak yanıtsız kaldığını gösterdi. OTH aspirine yanıtsız ve yanıtlı hastalarda sırasıyla 8,82 ve 8,76 fl olarak belirlendi (p=0,787).
Sonuçlar: Aspirine yanıtsızlık ile OTH arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Çalışmaya alınan hastaların çoğu düşük doz aspirin kullanmaktaydı. Bu durum çalışmamızda yüksek bulunan aspirine yanıtsızlık oranını etkilemiş olabilir.
Anahtar Kelimeler: Aspirin, PFA-100, Ortalama trombosit hacmi, Koroner arter hastalığı

Relationship Between the Platelet Responsiveness to Aspirin and the Mean Platelet Volume in Patients with Chronic Stable Coronary Artery Disease

Summary

Aim: We aimed to investigate the relationship between the platelet responsiveness to aspirin and the mean platelet volume (MPV) which is thought to be a marker of platelet activation and function.
Material andMethod:We enrolled 111 patients with chronic stable coronary artery disease in to the study. Patients were on regular aspirin therapy. Full blood count including platelet and mean platelet volume counts were performed. Platelet function was studied by the ‘Platelet Function Analyzer-100’ (PFA-100). A cut off value was calculated for col/epi closure time (CT) by the formula (median col/epi CT - (2 x standard error)). Patients with a col/epi CT of <187s were classified as aspirin resistants. Relationship between the MPV and aspirin resistance was compared statistically.
Results: Baseline characteristics of the aspirin resistant and sensitive patients were similar. Aspirin resistance was present in 63 (56%) of the patients enrolled. The mean MPV of the patients was 8.81fl. Of the patients 98% were on a 100 mg daily aspirin therapy. Multivariate analysis revealed that elder patients tended to be more frequently aspirin resisitant. MPV was found 8.82 and 8.76 in patients with and without aspirin resistance respectively (p=0.787).
Conclusions: We did not determine a statistically significant relation between the aspirin resistance and MPV. Most of patients enrolled were on a lower dose aspirin therapy. This might influenced the relatively high prevalence of aspirin resistance in our patients.
Key Words: Aspirin, PFA-100, Mean platelet volume, Coronary artery disease



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica