Serum Katalaz Enzim Aktivitesi ile İskemik ve İdyopatik Dilate Kardiyomiyopati Varlığının İlişkisi

Yrd.Doç.Dr. Yusuf SEZEN*, Doç.Dr. Ünal GÜNTEKİN*, Doç.Dr. Ali YILDIZ*, Doç.Dr. Recep DEMİRBAĞ*, Dr. Mehmet Memduh BAŞ*, Dr. Zekeriya KÜÇÜKDURMAZ**, Dr. Hatice SEZEN***, Uzm.Dr. Hasan BÜYÜKASLAN****, Yrd.Doç.Dr. Hakan BÜYÜKHATİPOĞLU*****, Abdullah TAŞKIN******, Öğr.Gör. Hakim ÇELİK******, Prof.Dr. Nurten AKSOY******

* Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Şanlıurfa
** Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Şanlıurfa
*** Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Biyokimya Kliniği, Şanlıurfa
**** Balıklıgöl Devlet Hastanesi Acil Tıp Kliniği, Şanlıurfa
***** Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi iç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, ŞanIıurfa
****** Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Şanlıurfa

Özet

Amaç: Kalp hastalıklarında oksidan ve antioksidan parametreler önemli yer tutar. Kardiyomiyopati (KMP) etiyopatogenezinde çeşitli oksidan maddelerin arttığı antioksidan maddelerin ve enzimlerin de azaldığı gösterilmiştir. Amacımız serum total antioksidan kapasite (TAK), total oksidan kapasite (TOK), oksidatif stres indeksi (OSİ) ve katalaz enzim aktivitelerinin idyopatik ve iskemik KMP hastaları ile sağlıklı gönüllüler arasında nasıl değiştiğini araştırmaktı.
Gereç ve Yöntem: Ekokardiyografide kardiyomiyopati (düşük ejeksiyon fraksiyonu ve geniş sol ventrikül) olan hastalar iskemik kalp hastalığı varlığına göre iskemik (Grup 1; n=21) ve idyopatik KMP (Grup 2; n=29) grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. 25 sağlıklı gönüllü olgu kontrol grubu olarak belirlendi (Grup 3). Bütün bireylerin antropometrik verileri ve biyokimyasal verileri ile hipertansiyon, diabetes mellitus, dislipidemi varlığı, ilaç ve sigara kullanım öyküleri kaydedildi. Alınıp uygun ortamda saklanan serum örneklerinden serum katalaz aktivitesi Goth’un kalorimetrik yöntemi, TAK ve TOK değerleri Erel yöntemi ile ölçüldü. OSİ’yi bulmak için TOK ile TAK oranlandı.
Bulgular: Gruplar arasında antropometrik ve biyokimyasal parametreler açısından ve statin kullanımı yönünden fark yoktu. Asetilsalisik asit, anjiyotensin konverting enzim inhibitörü ve beta bloker kullanımı açısından anlamlı fark vardı (p<0,05). Ekokardiyografik parametreler Grup 1 ve 2 arasında benzer iken her iki grubun grup 3’le arasında anlamlı fark vardı (p<0,05). TAK, TOK, OSİ yönünden gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Katalaz aktivitesi grup 1 ve 2 arasında farklı değildi ancak KMP grupları ile grup 3 grubu arasında anlamlı fark vardı (p<0,05).
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları iskemik ve idyopatik dilate KMP hastalarında kontrollere göre TOK ve TAK belirgin olarak değişmese de serum katalaz aktivitesinin belirgin olarak azaldığını göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Dilate kardiyomiyopati, Serum katalaz aktivitesi

Association of Serum Catalase Enzyme Activity and the Presence of Ischemic and Idiopathic Dilated Cardiomyopathy

Summary

Aim: Oxidant and antioxidant parameters are important in various heart diseases. In the etiopathogenesis of cardiomyopathies (KMP), it had been shown increased oxidant substances and reduced various antioxidant substances and enzymes. The aim of our study is to determine total antioxidant capacity (TAK), total oxidant capacity (TOK), oxidative stress index (OSI) and serum catalase activities among patients with idiopathic and ischemic KMP and healthy volunteers.
Material and Method: Patients with low ejection fraction and larger left ventricle on echocardiography were divided two groups according to the presence of ischemic heart disease as ischemic (Group 1, n=21) and idiopathic KMP (Group 2, n=21). Twenty-five healthy volunteers were identified as control group (Group 3). Anthropometric and biochemical data of all individuals, presence of hypertension, diabetes mellitus, dyslipidemia, drug and smoking history were recorded. TAK and TOK values were measured by Erel’s methods and serum catalase activity by Goth's calorimetric method in the previously collected and stored serum samples. TOK / TAK ratio was considered as OSI.
Results: Anthropometric and biochemical parameters, statin use was not different among the groups. Acetylsalicylic acid, angiotensin-converting enzyme inhibitors, and beta-blocker use had significant difference among the groups (p<0.05). Echocardiographic parameters were similar between Groups 1 and 2 but both groups were significantly different than group 3 (p<0.05). TAK, TOK and OSI were not significantly different among the groups. Catalase activity was not significantly different between groups 1 and 2 (p>0.05), but it was statistically significantly different in both KMP groups than in group 3 (p<0.05).
Conclusion: The results of this study showed that TAK and TOK has not changed significantly but serum catalase activity is significantly decreased in the ischemic and idiopathic dilated cardiomyopathy compared to controls.
Key Words: Dilated cardiomyopathy, Serum catalase activity



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica