Bir Swan Ganz Kateter Düğümlenmesi Vakası ve Tedavisi

Dr. Cihan ALTIN*, Dr. Hafize CORUT*, Doç. Dr. Serpil EROĞLU*, Prof. Dr. Fatih BOYVAT**, Prof. Dr. Aylin YILDIRIR*, Prof. Dr. Haldun MÜDERRİSOĞLU*

* Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara
** Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara

Özet

Swan Ganz kateter özellikle ciddi kalp-kapak yetersizliği, yanık veya böbrek yetersizliği gibi durumlarda hastanın hemodinamik ve sıvı durumunu değerlendirerek tedavi rejimini belirlemek için kullanılan yatak başı olarak da uygulanabilecek girişimsel bir yöntemdir. İşlemle ilişkili boyun, damar, sinir ve akciğer yaralanmaları, atriyal ya da ventriküler aritmi, sağ atriyum-ventrikül perforasyonu, pulmoner arter perforasyonu, pulmoner enfarktüs, enfeksiyon-sepsis, triküspit ya da pulmoner kapak hasarı gibi komplikasyonlar görülebilir. Swan Ganz kateter düğümlenmesi yatakbaşı uygulamaları sırasında nadir görülen bir komplikasyon olup bu komplikasyonun çözümlenmesi yüksek teknik donanım ve tecrübe gerektirmektedir. Diğer bir venden uygulanan snare kateter ile bu sorunun çözümlenmesi başvurulabilecek bir yöntemdir. Görülme sıklığı az olmakla birlikte gün geçtikçe artan sayıda pulmoner arter kateterizasyon uygulamaları düşünülecek olursa karşılaşılacak komplikasyon miktarının sanıldığı kadar nadir olmayacağı anlaşılmaktadır. Bu nedenle bu komplikasyonun gelişiminin engellemesi ve geliştiği takdirde tedavisine yönelik bilgilerin güncellenmesi, gelişecek morbiditelerin ve mortalitelerin engellenmesi açısından önemlidir. Bu vaka takdimi klinik pratikte nadir de olsa karşılaşılabilecek bir komplikasyonu ve onun çözümünü literatür bilgileriyle destekleyerek anlatmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Swan ganz kateter, Düğümlenme tedavisi

A Swan Ganz Catheter Knotting Case

Summary

Swan Ganz catheter is used to assess the patient's hemodynamic and fluid status and also to determine the thrapeutic approach by measuring the right heart and pulmonary pressure, in cases of severe heart failure, valvular heart diseases, burns and renal failure. It is an invasive method that can be applied bedside. Complications like neck veins, nerves and lung injuries can be seen. Swan Ganz catheter knotting is a very rare complication that can be seen during bedside catheterization. In order to resolve it, high technical equipment and experience is required. Snare catheter is a useful method, which can be applied from another vein, that can resolve this issue.
Key Words: Swan ganz catheter, Knotting, Management



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica