Gebelik Sayısı ile Koroner Arter Hastalığı Şiddeti Arasındaki İlişki

Uzm.Dr. Hatice ENDER SOYDİNÇ*, Yrd.Doç.Dr. Murat YÜCE**, Uzm.Dr. Mustafa OYLUMLU**, Doç.Dr. Serdar SOYDİNÇ**, Doç.Dr. İbrahim SARI**, Uzm.Dr. Muhammed OYLUMLU**, Uzm.Dr. Süleyman ERCAN**, Uzm.Dr. Murat AKÇAY**, Doç.Dr. Vedat DAVUTOĞLU**

*Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Diyarbakır
**Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Gaziantep

Özet

Amaç: Kadınlarda gebelik sırasında gözlenen dislipideminin uzun dönemde koroner arter hastalığı sıklığını arttırıp arttırmadığına dair literatürde farklı bilgiler bulunmaktadır. Çalışmamızda koroner arter hastalığı tanısı alan kadın hastalarda, gebelik sayısının aterosklerozun şiddetine olan etkisini Gensini skoru ile değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza koroner anjiyografisi yapılmış ve koroner arter hastalığı tanısı konulmuş hastalar arasından 200 menopoz sonrası kadın hasta dahil edilmiş ve ateroskleroz yükü Gensini skoru kullanılarak hesaplanmıştır. Hasta dosyalarından kardiyak risk faktörleri, lipid profilleri ve demografik özellikleri kaydedilmiştir.
Bulgular: Gebelik sayısı ve Gensini skoru ile değerlendirilen koroner ateroskleroz yaygınlığı arasındaki ilişki incelendiğinde aralarında anlamlı bir ilişki bulunamadı (p=0,61). Benzer şekilde gebelik sayısı ve çok damar hastalığı arasında da anlamlı ilişki mevcut değildi (p=0,69). Gensini skoru ve kardiyak risk faktörleri arasındaki ilişki incelendiğinde diyabet (p=0,003) ve LDL kolestrol (p=0,03) ile anlamlı ilişki gösteriyordu. Gensini skor bağımlı değişken regresyon analizi yapıldığında yaş (p=0,001), diyabet (p=0,004), HDL kolestrol (p=0,035), LDL kolestrol (p=0,031) Gensini skor ile anlamlı ilişki göstermekte idi.
Sonuç: Çalışmamızda gebelik sayısının, koroner arter hastalığının şiddeti ve yaygınlığı üzerine etkisini araştırdık. Çalışma sonucunda gebelik sayısı ile ateroskleroz şiddeti arasında anlamlı bir ilişki bulamadık. Gebelik sayısının aterokleroz şiddeti ile ilişkili olmaması gebelik seyri boyunca izlenilen bazı antiaterojenik değişikliklerin dengeleyici etkisine bağlanabilir. Bu konu çok hasta sayılı prospektif çalışmalarla irdelenmelidir.
Anahtar Kelimeler: Gebelik sayısı, Ateroskleroz, Gensini skoru

Relationship Between Pregnancy and Coronary Artery Disease Severity

Aim: There is contraversy whether dyslipidemia during pregnancy increases incedence of coronary artery disease. We aimed to investigate the effect of number of pregnancy to the burden of atherosclerosis with Gensini score in women with the diagnosis of coronary artery disease.
Material and Method: 200 postmenaposal women who underwent coronary angiography and had the diagnosis of coronary artery disease were included into the study and atherosclerosis burden was decided by using Gensini score. Cardiac risk factors, lipid profiles and demographic characteristics were obtained from hospital records.
Results: There was no significant relation between pregnancy number and atherosclerosis burden as assessed with Gensini score (p=0.61). There was no significant relation between pregnancy number and multivessel disease (p=0.69). Gensini score was significantly correlated with diabetes (p=0.003 and LDL cholesterol (p=0.03). With the Gensini score being dependent variable, age (p=0.001), diabetes (p=0.004), HDL cholesterol (p=0.035) and LDL cholesterol (p=0.031) were significantly correlated with Gensini score.
Conclusion: In this study, we investigated impact of pregnancy number on severity and prevalance of coronary artery disease. We were not able to find association between pregnancy number and atherosclerosis burden. Various antiatherogenic factors during pregnancy might be responsible from this situation. This topic should be evaluated with large scale prospective studies.
Key Words: Pregnancy number, Atherosclerosis, Gensini score



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica