Koroner Arter Hastalığında Faktör 13 Valin34Lösin Gen Polimorfizmi Sıklığı ve Gen Polimorfizmi ile Klinik Sonuçlar Arasındaki İlişki

Dr. Nihat KALAY*, Yrd.Doç.Dr. İbrahim GÜL*, Doç.Dr. Ramazan TOPSAKAL*, Prof.Dr. N. Kemal ERYOL*, Doç.Dr. İbrahim ÖZDOĞRU*, Yrd.Doç.Dr. Ali DOĞAN*, Yrd.Doç.Dr. Mehmet Tuğrul İNANÇ*, Dr. Yakup ÇETİNKAYA**, Dr. Hülya ŞIVGIN**, Prof.Dr. Munis DÜNDAR**, Dr. Okay ÇAĞLAYAN**, Prof.Dr. Yusuf ÖZKUL**, Prof.Dr. Abdurrahman OĞUZHAN*, Prof.Dr. Ali ERGİN*

*Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Kayseri
**Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genetik Ana Bilim Dalı, Kayseri

Özet

Amaç: Faktör 13 (F13) aterosklerotik plağın rüptüründen sonraki koagülasyon aşamasında önemli rol oynayan hemostatik faktördür. Faktör 13 plazma düzeyi genetik polimorfizm ile ilişkilidir. Daha önceki çalışmalarda F13 Valin 34 Lösin polimorfizmi ile koroner arter hastalığı (KAH) arasında ilişki olabileceği göstermesine rağmen, bu polimorfizm sıklığı etnik faklılık göstermektedir. Çalışmamızda F13 polimorfizminin bölgemizdeki sıklığını ve bu polimorfizmin KAH’ lı hastaların klinik ve anjiyografik sonuçları ile olan ilişkisini araştırdık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya hastanemize başvuran miyokardiyal enfarktüslü (MI) 23, unstable angina pektorisli (USAP) 22 ve stabil angina pektorisli (SAP) 23 olmak üzere 68 hasta alındı. Çalışmaya alınan tüm hastalara koroner anjiyografi yapıldı. Koroner aterosklerozun şiddetinin ve yaygınlığının değerlendirilmesinde Gensini ve Extent skoru kullanıldı. Aterosklerotik lezyonların morfolojik özellikleri ACC/AHA lezyon klasifikasyonuna göre değerlendirildi. Genetik polimorfizm CVD StripAssay yöntemi ile belirlendi.
Bulgular: Tüm hasta populasyonundaki hastalarda F13 için; % 85,2 Valin34Valin, % 13,6 Valin34Lösin ve % 1,2 Lösin34Lösin genetik yapısı vardı. Faktör 13 Valin34Valin genotip sıklığı SAP, USAP ve MI’ lı hastalarda benzerdi. Heterozigot genetik yapı ise Mİ ve USAP grubunda daha yüksek orandaydı. Faktör 13 genotipi Valin34Valin olan hastalarda hastalıklı damar sayısı, extent skoru ve Tip C lezyon oranı anlamlı olarak daha yüksek bulundu.
Sonuç: Faktör 13 V34L polimorfizmi akut koroner sendrom ve aterosklerotik süreçle ile ilgili genetik bir faktör olarak görünmektedir.
Anahtar Kelimeler: Faktör 13, V34L gen polimorfizmi, Koroner arter hastalığı

Frequency of Factor 13 Valin34Lösin Gene Polymorphism and Relation Between Gene Polymorphism and Clinic Results in Coronary Artery Disease

Summary

Aim: Factor 13 (F13) have important role in coagulation after rupture of atherosclerotic plaque. Plasma level of F13 is associated with genetic polymorphism. Although previous studies showed relationship between F13 Valin34Leucine and coronary artery disease, frequency of this polymorphism changes with ethnic difference. In our study, we investigated that frequency of F13 genetic polymorphism and that relationship between genetic polymorphism and clinic and angiographic results of patients with coronary artery disease.
Material and Method: We enrolled 68 patients [myocardial infarction (MI):23, unstable angina pectoris (USAP):22, stable angina pectoris (SAP):23]. Coronary angiography was performed to all patients. Gensini and Extent scores were used to evaluate the severity and intensity of coronary atherosclerosis. Morphologic properties of atherosclerotic lesions were evaluated according to ACC/AHH lesion classification Genetic polymorphism was detected with CVD StripAssay method.
Results: The genotype frequencies in all patients for F13 were 85.2(Valin34Valin), 13.6% (Valin34Leucine) and 1.2% (Leucine34Leucine). The frequency of Valin34Valin genetic polymorphism was similar in patients with SAP, USAP and MI. Factor 13 Valin34Leu polymorphism was higher MI and USAP. The number of diseased vessel, Extent score and type C lesion were higher in patient who had F 13 Valin34Valin.
Conclusion: It seems that polymorphism of F13 Valin34Leucine is associated factor with acute coronary syndrome and atherosclerotic process
Key Word: Factor 13, Valin34Leucine gene polymorphism, Coronary artery disease



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica