İvabradin: Güncel Klinik Kullanımı ve Yeni Endikasyonlar

Yrd.Doç.Dr. Serkan YÜKSEL, Prof.Dr. Mahmut ŞAHİN

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Samsun

Özet

İvabradin yeni ve spesifik bir kalp hızı düşürücü ajandır. Sinoatrial nod hücrelerinde doz bağımlı olarak diyastolik depolarizasyon eğimini yavaşlatarak pacemaker If akımını inhibe eder. Kalp hızını istirahat ve egzersiz sırasında düşürürken, miyokardiyal kontraktilite, kan basıncı ve intrakardiyak iletiye çok az etki gösterir.
Kronik stabil anjinalı hastalarda faydalı olduğu bir çok çalışmada gösterilmiştir. Kalp hızını düşürmede kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerlerden daha etkisiz değildir. Özel farmakodinamik ve farmakokinetik özellikleri ivabradini özellikle kalp hızı yüksek olan koroner arter hastalarının tedavisinde önemli bir ajan haline getirmiştir. Bu derlemenin amacı ivabradinin günümüzdeki klinik kullanımı ve potansiyel kullanım alanlarını kanıtlarıyla beraber gözden geçirmektedir.
Anahtar Kelimeler: If akımı, İvabradin, Kardiyovasküler hastalıklar, Yüksek kalp hızı

Ivabradine: Current Clinical Use and New Indications

Summary

Ivabradine is a new and specific heart rate lowering agent. It inhibits pacemaker If current in sinoatrial node (SAN) cells by slowing diastolic depolarization slope in a dose dependent manner. While reducing heart rate during rest and exercise, ivabradine’s effect on myocardial contractility, blood pressure and intracardiac conduction is minimal.
Ivabradine’s positive effects in patients with stable angina pectoris were shown in many studies. It was found to be noninferior to calcium channel blockers and beta blockers in heart rate reduction. Specific pharmacodynamic and pharmacokinetic properties have made the ivabradine an important agent in the treatment of coronary artery disease patients especially those with elevated heart rate. The aim of this review is to evaluate the current clinical use and potential indications of ivabradine with scientific evidences.
Key Words: Cardiovascular diseases, Elevated heart rate, If current, Ivabradin



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica