Yelda YILDIZ TAŞCI, Filiz Avşin ÖZDEMİR SARIOĞLU, Sefer Ogün BÖLÜK, Mehtap ÇAĞLAYAN, Pınar KÖSEKAHYA

ÖZET

Amaç: Yüksek miyopi nedeniyle implante edilen fakik kollamer arka kamara göz içi lenslerinin klinik sonuçlarını değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Fakik kollamer arka kamara göz içi lens implante edilen 8 hastanın 15 gözü geriye dönük olarak incelendi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası son muyenesine ait en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, otorefraktometre ile sferik ve silendirik değerleri, göz içi basıncı, kornea endotel sayımı, santral kornea kalınlığı, santral ve periferik ön kamara derinliği ve iridokorneal açı değerlendirildi. Cerrahi sonrası öngörülebilirlik, güvenilirlik ve etkinlik parametreleri hesaplandı.
Bulgular: Hastaların ortalama takip süresi 9,5 ±8,3 (3-23) aydı. Ameliyat öncesi ve sonrası kırma kusurları sırasıyla -11,40 ±3,09 -7,00 ile -16.00 diyoptri arası, -0,50±1,27+0,25 ile -3,00 diyoptri arası idi (p<0,001). Ameliyat öncesi ve sonrası ortalama en iyi düzeltilmiş görme keskinliği sırasıyla 0,72±0,25 ve 0,81±0,26 idi (p=0,033). Göz içi basıncı ve santral kornea kalınlığında anlamlı bir değişim yoktu (p=0,73 ve p=0,47). Ameliyat sonrası endotel hücre sayısında %2,5 oranında azalma mevcuttu (p=0,07). Oculyzer II, Lenstar ve Orbscan II ile ölçülen santral ön kamara derinliğinde istatistiksel olarak anlamlı azalma vardı (p≤0,05). Periferik ön kamara derinliği ve iridokorneal açı değerlerinde azalma istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,05). Etkinlik indeksi 0,94, güvenilirlik indeksi 1,12 idi.
Sonuç: Fakik kollamer arka kamara göz içi lens implantasyonu yüksek miyopide etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Fakik arka kamara göz içi lens implante edilecek hastalarda santral ön kamara derinliği ile beraber periferik ön kamara derinliği ve iridokorneal açı da değerlendirilmelidir.
Anahtar Kelimeler: Fakik göz içi lensleri, Kollamer arka kamara lensleri, Yüksek miyopi

Clinical Results of Phakic Collamer Posterior Chamber Intraocular Lens Implantation for Correction of High Myopia

ABSTRACT

Objective: To evaluate the clinical outcomes of phakic posterior chamber collamer intraocular lens implantation for the correction of high myopia.
Material and Method: The medical records of 15 eyes of 8 patients who underwent phakic posterior chamber collamer intraocular lens implantation surgery were reviewed retrospectively. Preoperative and postoperative last visit values of best corrected visual acuity with Snellen chart, spherical and cylindrical refractive errors, intraocular pressure, corneal endothelial counting, central corneal thickness, central and peripheral anterior chamber depth and iridocorneal angle were evaluated. Surgical predictability, reliability and efficiency were calculated.
Result: Mean follow-up time was 9.5±8.3(3-23) months. The mean and minimum and maximum spherical equivalent values at the preoperative and postoperative visits were -11.40±3.09 between -7.00 and -16.00 diopter, -0.50±1.27 between +0.25 and -3.00 diopter, respectively (p<0.001). The mean best corrected visual acuity values before and after surgery were 0.72±0.25 and 0.81±0.26, respectively (p=0.033). The mean intraocular pressure and central corneal thickness value changes after surgery were not significant (p=0.73 and p=0.47, respectively). The mean endothelial cell counts were reduced by 2.5% after surgery (p=0.07). Central anterior chamber depth values measured by Oculyzer II, Lenstar and Orbscan II devices were significantly lower than preoperative values after surgery (p≤0.05 for all values). Peripheral anterior chamber depth and iridocorneal angle values were significantly lower than preoperative values after surgery (p<0.05). The efficiency index was 0.94 and the reliability index was 1.12. The predictability was 66.7% and 80% for the postoperative refraction of 0.5 diopter and 1.0 D, respectively.
Conclusion: Phakic posterior chamber collamer intraocular lens implantation is an effective and reliable method in high myopia treatment. Peripheral anterior chamber depth and iridocorneal angle along with central anterior chamber depth should be evaluated before phakic posterior chamber intraocular lens implantation.
Keywords: Phakic intraocular lenses, Collamer posterior chamber lenses, High myopia

Bu çalışmanın kaynak olarak gösterimi: Yıldız Taşçı Y. Özdemir Sarıoğlu FA. Bölük SO. Çağlayan M. Kösekahya P. Yüksek Miyopinin Düzeltilmesinde Fakik Kollamer Arka Kamara Göz İçi Lens İmplantasyonunun Klinik Sonuçları. MN Oftalmoloji 2017;24(3):149-153



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica