Özkan KOCAMIŞ, Raşit KILIÇ, Osman Ahmet POLAT, Ali KURT

ÖZET

Amaç: Anti-vasküler endotelyal büyüme faktörlerinin göz içi basıncı üzerine etkisini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya intravitreal aflibersept enjeksiyonu yapılan 25 yaşa bağlı maküla dejenerasyonu hastası ile intravitreal ranibizumab enjeksiyonu yapılan 24 diyabetik maküla ödemi hastası olmak üzere toplam 49 hasta dahil edildi. Hastaların enjeksiyon öncesi ve enjeksiyon sonrası 1. saat, 1. gün ve 1. ay göz içi basınçları ölçülüp, sonuçlar eşleştirilmiş t testi ile değerlendirildi.
Bulgular: Hem ranibizumab grubunda hem de aflibersept grubunda enjeksiyon sonrası 1. saat göz içi basıncı ölçüm değerleri enjeksiyon öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek bulundu (p<0,05). Tüm olgular birlikte değerlendirildiğinde yine 1. saat göz içi basıncı ölçüm değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Ancak hem ranibizumab ve aflibersept ilaç gruplarına göre hem de tüm olgular birlikte değerlendirildiğinde 1. gün ve 1. ay göz içi basıncı ölçüm değerleri ile enjeksiyon öncesi değerler arasında anlamlı farklılık tespit edilmedi.
Sonuç: İntravitreal anti-vasküler endotelyal büyüme faktörlerin enjeksiyon sonrası volüm artışına bağlı olarak enjeksiyon sonrası 1. saatte göz içi basıncı istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu.
Anahtar Kelimeler: Anti-vasküler endotelyal büyüme faktörleri, Ranibizumab, Aflibercept, Göz içi basıncı

Intraocular Pressure after Intravitreal Injection of Anti-Vascular Endothelial Growth Factors

ABSTRACT

Objective: To evaluate the effect of anti-vascular endothelial growth factors on intraocular pressure.
Material and Method: 25 patients with age related macula degeneration who underwent intravitreal aflibercept injection and 24 patients with diabetic macular edema who underwent intravitreal ranibuzumab injection, totally 49 patients were included in the study. Intraocular pressures of all patients were measured before the injection and 1 hour, 1 day and 1 month after the injection and results were evaluated with paired t-test.
Results: In both ranibizumab and aflibercept groups, intraocular pressure measurements 1 hour after the injection were found to be statistically significantly higher than the measurements before the injection (p<0.05). When all the cases taken into account 1st hour intraocular measurements were also found significantly higher. However for both ranibizumab and aflibercept groups seperatly and when all the cases taken into account, there was not any significant difference between 1st day and 1st month intraocular measurements and measurements before the injection.
Conclusion: Intraocular pressures 1 hour after the intravitreal anti-VEGF injection were found to be significantly higher according to increased volume.
Keywords: Anti-vascular endothelial growth factors, Ranibizumab, Aflibercept, Intraocular pressure

Bu çalışmanın kaynak olarak gösterimi: Kocamış Ö. Kılıç R. Polat OA. Kurt A. İntravitreal Anti-Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörleri Enjeksiyonu Sonrası Göz İçi Basıncı. MN Oftalmoloji 2017;24(4):212-215



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica