Erdem ERİŞ, İrfan PERENTE, Sariye TAŞKOPORAN, Selim GENÇ, Ali TAŞKIRAN, Aslı VURAL, Zeynep SEYMEN, Zeynep ALKIN, Ahmet DEMİROK

ÖZET

Amaç: Endoftalmi tanısı konan hastaların sıklığı, nedenleri ve görme keskinliği sonuçlarının ve etken mikro-organizmaların değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2013-31 Temmuz 2017 tarihleri arasında başvurmuş ve endoftalmi tanısı alan hastaların mikrobiyolojik ve tıbbi kayıtları Retina-Net Hasta Kayıt Sistemi’nden incelenerek değerlendirildi. Endoftalmi sıklığı, endoftalmiye neden olan etkenler ve uygulanan tedavi sonrası elde edilen fonksiyonel başarı değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya 65 hastanın 65 gözü (%63,1 erkek ve %36,9 kadın) alındı. Tüm endoftalmi hastalarının başlangıç ortalama görme keskinliği, tedavi öncesi 2,92± 0,63 LogMAR’dan, endoftalmi tedavisi sonrası 1.82 ± 0.92 LogMAR’a ilerledi. Endoftalminin en sık nedeni katarakt operasyonu, en sık tespit edilen mikroorganizmalar Streptococcus pneumonia ve Staphylococcus epidermidis idi. Gram pozitif ve gram negatif mikroorganizmaların oranı sırasıyla %64 ve %16 idi.
Sonuç: Endoftalmi en sık katarakt operasyonu sonrasında oluşmaktadır. Endoftalmiye en sık neden olan etkenler gram pozitif mikroorganizmalardır. Travma sonrası gelişen endoftalmiler prognozu en kötü olanlardır.
Anahtar Kelimeler: Endoftalmi, Bakteri kültürü, Mantar kültürü

Assessment of Cases Diagnosed with Endophthalmitis and Their Treatment Results

ABSTRACT

Objective: To assess incidence, causes and visual acuity outcomes of treatment in patients diagnosed with endophthalmitis.
Material and Method: We evaluated the microbiological and medical records of patients diagnosed and treated with surgery for endophthalmitis between January 1, 2013 and July 31, 2017 with Retina-Net Patient registation System. Endophthalmitis incidence, causing factors and functional success after treatment were evaluated.
Results: Sixty five eyes of 65 patients were enrolled in the study (63.1% males and 36.9% females). The overall initial mean visual acuity of endophthalmitis patients improved from 2.92± 0.63 LogMAR pretreatment to 1.82 ± 0.92 LogMAR after endophthalmitis treatment. The most frequent reason of endophthalmitis was cataract surgery and the most frequent microorganisms detected were Streptococcus pneumonia and Staphylococcus epidermidis. The overall incidence of gram-positive and gram negative microorganisms were 64% and 16% respectively.
Conclusion: Endophthalmitis most frequently occurs after cataract surgery. The most frequent causative agents are gram-positive microorganisms. Endophthalmitis after trauma is the one with the worst prognosis.
Keywords: Endophthalmitis, Bacteria cultivation, Fungi cultivation

Bu çalışmanın kaynak olarak gösterimi: Eriş E. Perente İ. Taşkoparan S. Genç S. Taşkıran A. Vural A. Seymen Z. Alkın Z. Demirok A. Endoftalmi Olgularının Değerlendirilmesi ve Tedavi Sonuçları. MN Oftalmoloji 2018;25(1):28-30



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica