Koroner Bakım Ünitesi Hasta Profili ve Başvuran Olguların Sonuçları

Uzm.Dr. Ahmet YILDIZ*, Uzm.Dr. Yılmaz GÜNEŞ**, Uzm.Dr. Tezcan PEKER***, Uzm.Dr. M. Akif ÇAKAR****,  Uzm.Dr. Serdar BİÇEROĞLU*, Prof.Dr. Seçkin PEHLİVANOĞLU*****, Prof.Dr.Rasim ENAR*****

*Özel Gazi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, İzmir
**Medicak Park Hospital, İstanbul
***Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi II.Kardiyoloji Kliniği, Bursa
****İzzet Baysal Devlet Hastanesi, Bolu
*****İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

Özet

Amaç: Koroner bakım üniteleri (KBÜ), başlangıçta akut koroner sendrom (AKS) komplikasyonlarının tanı ve tedavisine yönelik kurulmuştur. Daha sonraki yıllarda yeni tedavi seçeneklerinin ve hemodinamik monitörizasyonunda devreye girmesi ile AKS dışı kardiyak ve kalp dışı acillerin de KBÜ’ de takip ve tedavisi gündeme gelmiştir. KBÜ’ de zaman içersinde oluşan gelişmeler ile KBÜ mortalitesi azalmıştır. Bu çalışmada tersiyer bir kardiyoloji merkezinin KBÜ’ ne farklı tanılarla yatırılan hastaların profilleri ile mortalite sıklığının bildirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Şubat-1998 ile Ekim-2002 tarihleri arasında hastanemiz KBÜ’ne başvuran toplam 2041 hasta (1.3 hasta/gün) (%76 erkek ort. yaş 56 ± 12 yıl, %24 bayan ort. yaş 65 ± 9 yıl), retrospektif olarak değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların %79‘unu AKS (%59’u ST yükselmeli, %41’i ST yükselmesiz), %9’unu ritim ve ileti bozukluğu, %5’ini sol kalp yetersizliği, %2’sini akciğer ödemi, %1’ini kardiyojenik şok, %1’ini kardiyopulmoner arrest, %1’ini kapak hastalıkları, %2’sini ise diğer hastalıklar (aort disseksiyonu, digital intoksikasyonu, senkop, perikardiyal tamponad, hipertansif kriz, kronik obstruktif akciğer hastalığı) oluşturdu. KBÜ dönemi mortalitesi %9’u (n=157) idi. KBÜ döneminde AKS’ li hastaların %6’sı, ritim ve ileti bozukluğu olanların %11’i, sol kalp yetersizliği ve akciğer ödemi olanların %11’i ve kardiyojenik şoktaki hastaların %65’i ex oldu.
Sonuç: Tersiyer bir merkezin KBÜ’ ne yatan hastaların profilini yansıtan bu çalışma bize günümüzde KBÜ’ lerin sadece AKS’ lerin değil AKS dışı kardiyak acillerinde takip ve tedavisinin yapıldığı özel merkezler olduğunu ve yeni tedavi ve takip yöntemlerinin gelişmesi ile mortalitenin azaldığını göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Koroner bakım ünitesi, Akut koroner sendrom, Tersiyer merkez

The Profile of The Coronary Care Unit Patients and The Results Of The Admitted Cases

Summary

Aim: Coronary care unites were originally planned  for the diagnosis and treatment of complications of acute coronary syndromes (ACS). After development of new treatment and hemodynamic monitorization methods treatment and follow-up of noncardiac emergencies were also carried on. With the aid of new developments mortality in CCUs had decreased gradually. In that study we aimed to define the patient profile and mortality rate in a tertiary center CCU.
Material and Method: A total of 2041 patients (1.3 patient/d) (76% male; mean age 56±12 yrs, 24% female; mean age 65±9 yrs) that were hospitilized at CCU of our hospital between February 1998 and October 2002 were analyzed retrospectively.
Results: Frequencies of the diagnosis of the patients are as followed: ACS; 79% (59% ST-elevation ,  41% non-ST-elevation), arrythmias; 9%, left heart failure;5%, pulmonary edema ; 2%,  cardiogenic shock; 1%, cardiopulmonary arrest; 1%, others; 2% (dissection of aorta, digitalis intoxication, syncope, pericardial tamponade, hypertensive crisis, chronic obstructive pulmonary disease). Mortality during CCU follow-up was 9% (n=157). Six percent of patients with ACS, 11% of patients with arrythmia, 11% of patients with left heart failure and pulmonary edema and 65% of  patients with cardiogenic shock were died during CCU follow-up.
Conclusions: This study reflecting patient profile of a tertiary center CCU shows that not only ACSs but also other cardiac emergencies are currently managed at CCUs and mortality had decreased  with development of new treatment and monitorization modalities.
Key Words: Coronary care unite, Acute coronary syndrome, Tertiary center



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica