Kalp Yetersizliğinde İnotropik Tedavi

Dr. Mutlu BÜYÜKLÜ*, Dr. Turan SET**, Dr. Ahmet BARUTÇU*, Yrd.Doç.Dr. Ersan TATLI*, Dr. Mustafa YILMAZTEPE*, Dr. Osman UFACIK*

*Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Edirne
**Kızılırmak Devlet Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Çankırı

Özet

Dekompanse kalp yetersizliği, mortalitesi yüksek bir durumdur. Bu durumda uygulanan tedaviler, hem kısa dönemde hemodinamiyi düzeltmeli, hem de uzun dönemde mortaliteyi azaltmalıdır. Bu amaç, inotropik destek tedavisi ile sıklıkla başarılır. Geleneksel inotropik ilaçlar (beta adrenerjik agonistler ve forfodiesteraz III inhibitörleri) kısa dönemde hemodinamik yarar sergilerlerken, uzun dönem kullanımları kısa yaşam süresi ile ilişkilidir. Kalsiyum duyarlılaştırıcı ilaçlar, sAMP ve hücre içi kalsiyum düzeyini arttırmadan hemodinamik ve semptomatik düzelme sağlayan yeni bir ilaç sınıfını oluştururlar. Bu ilaçlar, kardiyak olayların riskinde artışa yol açmadan kontraktiliteyi arttırırlar. Bu yüzden geleneksel pozitif inotropik ilaçlardan daha belirgin yarar sergilerler.
Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, Pozitif inotropik ilaçlar, Kalsiyum duyarlılaştırıcılar, Levosimendan

Inotropic Therapy in Heart Failure

Summary

Decompansated heart failure is a condition with high mortality. The treatments used must improve the hemodynamics in the short term, in addition should decrease the mortality  afterwards. This goal often is achieved through the use of inotropic support. Classic inotropic agents (beta adrenergic agonists and phospodiesterase III inhibitors) can provide short-term hemodynamic benefits, but their long-term use has been correlated with poor survival rates. Calcium sensitizers comprise a new drug class that offers hemodynamic and symptomatic improvements without increasing cAMP and intracellular calcium concentrations. These agents enhance contractility without a concurrent increase in the risk of cardiac events and thus represent a significant improvement over classic positive inotropic agents.
Key Words: Heart failure, Positive inotropic drugs, Calcium sensitizers, Levosimendan



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica