Besinler ve Warfarin
Doç.Dr. Cemal SAĞ*, Doç.Dr. Muhittin SERDAR**, Doç.Dr. Oben BAYSAN*, Doç.Dr. Mehmet YOKUŞOĞLU*
*Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara
**Gülhane Askeri Tıp Akademisi Biyokimya ve Klinik Biyokimya Anabilim Dalı, Ankara
Özet
1943 yılında Link ve ark. tarafından sentez edildikten sonra klinik kullanımda önemini giderek arttıran warfarin önemli sınırlamalara sahip olan bir ilaçtır. Klinisyen için warfarinin ilaç-ilaç ve ilaç-besin etkileşimleri hastanın optimal tedavisinin sürdürülmesinde zorluklara yol açmaktadır. Warfarinin bu etkileşimlerinin daha iyi anlaşılması hastaların takibinde karşılaşılabilecek kanama veya tromboz gibi istenmeyen olayların azaltılmasına katkıda bulunacaktır.
Anahtar Kelimeler: Besin, Warfarin ve Alternatif tıp
Foods and Warfarin
Summary
Warfarin has gained an important role in clinical practice after its discovery by Link et al in 1943. Unfortunately, warfarin use is usually associated with some restrictions. For clinician warfarin related drug and food interactions generate many problems in the optimal therapy of the patients. To prevent warfarin related complications such as bleeding (very high INR) or paradoxical thrombotic event (subtherapeutic INR) better understanding of these interactions is essential.
Key Words: Food, Warfarin and Alternative medicine