Hekimlerin Hastane İnfeksiyonları Konusundaki Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi
Yrd.Doç.Dr. Neşe DEMİRTÜRK, Yrd.Doç.Dr. Tuna DEMİRDAL
Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Afyon
Özet
Amaç: Bu çalışmada iki farklı hastanede çalışan uzman hekimlerin Nİ hakkındaki bilgi düzeylerini değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya biri üniversite hastanesi (grup 1, n=34) diğeri eğitim hastanesi olmayan başka bir hastane (grup 2, n=32) olmak üzere iki farklı hastanede çalışan değişik branşlardan uzman hekimler dahil edildi. Tümünün yaşı ve uzmanlık süresi kaydedildi. Hekimlerin Nİ’lara olan ilgilerini değerlendirmek için tümüne hastanelerindeki infeksiyon kontrol komiteleri (İKK) ve Nİ surveyansı ile ilgili sorular soruldu. Nİ ile ilgili 14 soru içeren anket formu tüm hekimlere yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulandı. Anketler 100 üzerinden puanlandırılarak değerlendirildi.
Bulgular: Birinci grupta yaş ortalaması ve ortalama uzmanlık süresi ikinci gruptan yüksek bulundu (p<0.05). Her iki hastanede de İKK olmasında rağmen birinci gruptaki hekimlerin %11.8’i, ikinci gruptakilerin ise %28.1’i çalıştığı hastanede İKK olmadığını sanıyordu (p>0.05). Her iki grupta, çalıştığı hastanede Nİ surveyansı yapılıp yapılmadığını doğru bilen hekim sayısı arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05).
Sonuç: Bu çalışmada Nİ konusundaki bilgi düzeyi, uzmanlık süresi daha kısa olan ve eğitim hastanesinde çalışan hekimlerde daha yüksek bulunmuştur. Ancak konuya olan ilgileri değerlendirildiğinde iki grup faklı bulunmamıştır.
Anahtar kelimeler: Nozokomial infeksiyon, Bilgi düzeyi, Sağlık çalışanları, Tıp doktorları, Eğitim programı
Assessment The Degree of Knowledge on Nosocomial Infections Among The Doctors
Summary
Aim: The aim of this study was to assess the degree of knowledge on NIs among medical doctors working in a training and a non-training hospital.
Material and methods: Specialists from various medical disciplines working in two different hospitals- a university hospital (group 1, n=34) and a non-training hospital (group 2, n=32)-were included in the study. The questionnaire including 14 questions about on NIs, was completed by a face-to-face interview with each participant. The total score in the questionnaire was 100.
Results: Despite presence of an ICC in both hospitals, 11.8% of the doctors in the first group and 28.1% of the second group were not aware of this (p>0.05). The number of doctors who knew whether or not a NI surveillance was run in their hospital, did not differ significantly between the two groups (p>0.05). The mean scores obtained from the questionnaire were 70.35±10.93 and 51.31±13.79, in groups I and II, respectively (p<0.05).
Conclusion: This study suggests that the level of knowledge on NIs was higher among doctors who had worked for a shorter duration as a specialist and who had worked in a training hospital. However, the two groups did not differ with regard to their interest in the topic.
Key words: Nosocomial infections, Knowledge, Health-care workers, Medical doctors, Training programs