Tip 2 Diabetes Mellituslu Hastalarda Losartanın Serum Ürik Asit Düzeyi ve Ürik Asit Klirensi Üzerine Etkisi

*Uzm.Dr. Erkan ŞENGÜL, **Uzm.Dr. Muharrem AKKAŞ, ***Yrd.Doç.Dr. Tayfun ŞAHİN, *Uzm.Dr. Erkan DERVİŞOĞLU, *Prof.Dr. Ahmet YILMAZ

*Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı, Kocaeli
**Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Kocaeli
***Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Kocaeli

Özet

Amaç: Hiperürisemi, kardiyovasküler sistem hastalığı olan hastalarda sık gözlemlenen bir bulgudur. Losartanın serum ürik asit düzeyini düşürdüğü gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, tip 2 diyabetik hastalarda losartanın serum ürik asit düzeyi ve ürik asit klirensi üzerindeki etkisini değerlendirmek ve serum ürik asit düzeyi ile kan basıncı arasında ilişki olup olmadığını araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya hipertansiyonu ve tip 2 diyabet mellitusu olan 25 hasta (16 kadın, 9 erkek) alınmıştır. Tüm hastalar dört hafta süre ile günde 100 mg dozunda losartan almışlardır. Tedavi öncesi ve sonrasında serum ürik asit ve ürik asit klirensi ölçümleri için kan ve idrar örnekleri alınmıştır.
Bulgular: Çalışmanın sonunda, losartanın serum ürik asit düzeyini anlamlı olarak azalttığı (P<0.001), ürik asit klirensini ise anlamlı olarak artırdığı (P=0.042) gözlemlenmiştir. Serum ürik asit düzeyi ve kan basıncı arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir (P>0.05).
Sonuç: Losartan, ürik asit klirensini anlamlı olarak artırmaktadır. Losartan ile elde edilen ürik asit klirensindeki artışın etkilerini göstermek için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: Losartan, Kardiyovasküler hastalık, Ürik asit

The Effect of Losartan on Serum Uric Acid Level and Uric Acid Clearance in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus

Summary

Aim: Hyperuricemia is common in patients with cardiovascular disease. Losartan has been shown to reduce serum uric acid levels. The aim of this study is to examine the effect of losartan on uric acid level and uric acid clearance in patient with type 2 diabetes mellitus and to investigate whether a relationship between uric acid level and blood pressure exists or not.
Material and Methods: Twenty-five patients with type 2 diabetes mellitus (16 women and 9 men) were included in this study. Losartan at a daily dose of 100 mg was given for four weeks to all patients. Serum uric acid level and uric acid clearance were measured prior to, and after the study period.
Results: Losartan reduced uric acid levels significantly (P<0.001) and also increased the uric acid clearance significantly (P=0.042). Uric acid levels and blood pressure were not significantly associated (P>0.05).
Conclusion: Losartan reduces serum uric acid levels and increases the uric acid clearance. Further studies are needed to determinate the effects of increased uric acid clearance maintained by losartan.
Key Words: Losartan, Cardiovascular disease, Uric acid



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica