Optik Sinir Relapsı ve Parsiyel Retinal Ven Tıkanıklığı İle Başvuran Bir Non-Hodgkin Lenfoma Olgusu

*Yrd.Doç.Dr. Orhan ATEŞ, **Yrd.Doç.Dr. Mustafa KELEŞ, **Yrd.Doç.Dr. Habib BİLEN, **Yrd.Doç.Dr. İlhami KİKİ, ***Yrd.Doç.Dr. Ahmet HACIMÜFTÜOĞLU, **Dr. Bülent ALBAYRAK

*Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz hastalıkları Anabilim Dalı, Erzuzum
**Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Erzuzum
***Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı, Erzuzum

Özet

Non Hodgkin Lenfomalar (NHL); malign lenfoid hücrelerin lenfoid ve/veya ekstralenfoid dokularda proliferasyonu ile karakterize heterojen bir grup hastalıktır. Diffüz büyük B hücreli lenfomalar NHL ların en sık rastlanan tipi olmasının yanı sıra en sık Merkezi Sinir Sistemi (MSS) ve oküler infiltrasyon gösteren alt grubudur. MSS infiltrasyonu non-Hodgkin lenfomalarda primer veya sekonder olarak ortaya çıkabilir. Oküler lenfomalar da MSS lenfomasının bir alt grubudur ve primer MSS lenfomasının başlangıç yerini teşkil edebilir veya primer veya sekonder MSS lenfomasına komplike olabilirler.
Biz, diffüz büyük hücreli bir non-Hodgkin lenfoma olgusunda remisyon sonrası ilk relaps bölgesi olarak sağ göz optik sinir tutulumunu belirledik. Kısa süre sonra hemiparezi ve yumuşak damak paralizisi gelişmesi ve MSS infiltrasyonu belirlenmesi nedeniyle MSS ne yönelik tedavi başlandı. Her ne kadar yüksek doz sistemik kortikosteroid, intratekal kemoterapi ve kraniospinal radyoterapi sonrası hastanın tüm nörolojik şikayetleri düzelse de vizyon kaybı devam etti. Yapılan anjiografide parsiyel inkomplet retinal ven tıkanıklığı tespit edildi. NHL olgularında optik sinir infiltrasyonu nadir fakat iyi bilinen bir komplikasyondur. Nadiren retinal arter ve/veya ven tıkanıklığı da görülebilir. Biz, remisyon sonrası MSS relapsının başlangıç bölgesi olarak tek taraflı optik sinir infiltrasyonu ile birlikte  inkomplet retinal ven dal tıkanıklığı olan bir NHL olgusunu sunduk.

Anahtar Kelimeler: Non-Hodgkin Lenfoma, Optik sinir infiltrasyonu, Retinal ven tıkanıklığı

A Case Of Non-Hodgkin Lymphoma Presenting With Optic Nerve Relapse and Partial Vein Occlusion

Summary

Non-Hodgkin lymphomas are a heterogeneous group of disorders characterized by proliferation of malignant lymphoid cells in lymphoid and/or extralymphoid tissues. Diffuse large B cell lymphomas are not only most common type of NHL but also most frequently presenting subgroup of central nervous system and ocular involvement.  Central nervous system involvement may occur primarily or secondarily in non-Hodgkin lymphomas. Ocular lymphoma is part of the spectrum of CNS lymphomas and may constitute starting point of primary CNS lymphoma or may complicate primary or secondary CNS lymphoma.
We determined the involvement of right optic nerve as initial site of relapse after remission in a case of diffuse large B cell non-Hodgkin’s lymphoma. Shortly after, CNS-directed therapy was initiated due to the development of hemiparesis and soft palate paralysis and determination of CNS involvement. Although all neurologic complaints of patient improved after the administration of high-dose systemic corticosteroid, intrathecal chemotherapy and craniospinal radiotherapy, visual loss persisted. Fluorescein fundus angiography revealed partial incomplete retinal vein occlusion.
Optic nerve infiltration is a rare but well-known complication of non-Hodgkin lymphoma. Rarely, retinal artery and/or vein occlusion may also occur in NHL. We represent a NHL case with both unilateral optic nevre infiltration and incomplete retinal vein branch occlusion as beginning site of CNS relapse after remission.

Key Words: Non-Hodgkin Lymphoma, Optic nevre infiltration, Retinal vein occlusion



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica