Yavaş Koroner Akımlı Hastalarda Sol Ventrikül Diyastolik Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi: Bir Doku Doppler Çalışması

Uzm.Dr. Göknur TEKİN, Uzm.Dr. Abdullah TEKİN, Yrd.Doç.Dr. Fatma YİĞİT, Doç.Dr. Şenol DEMİRCAN, Doç.Dr. Alpay Turan SEZGİN, Prof.Dr. Haldun MÜDERRİSOĞLU

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

Özet

Amaç: Diyastolik disfonksiyon koroner arter hastalığının varlığında ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu çalışmamızda yavaş koroner akım (YKA) tanısı olan hastaların diyastolik fonksiyonlarını konvansiyonel ve doku Doppler ekokardiyografi (DDE) yöntemleri ile değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma yavaş koroner akım fenomenli 24 hasta (yaş ortalaması 51±7) ve 26 normal koroner akımı olan hasta (yaş ortalaması 52±8) alınarak gerçekleştirildi. Diyastolik fonksiyon parametreleri konvansiyonel ve DDE ile değerlendirildi.
Bulgular: Konvansiyonel ekokardiyografik ölçümler diyastolik disfonksiyonlu hasta sayısının YKA grubunda daha fazla olduğunu işaret etmekte idi (%54’e karşı %15, p < 0.001). Konvansiyonel ölçümler ve doku Doppler ölçümleri birlikte değerlendirildiğinde YKA fenomeni özellikleri taşıyan hastalarda diyastolik disfonksiyon kontrol grubuna kıyasla çok daha sık görüldü (%79’a karşı %23, p <0.001).
Sonuç: Bu çalışma YKA fenomeninde sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarının bozulduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Yavaş koroner akım, Diyastolik fonksiyon, Doku Doppler görüntüleme

Evaluation of Left Ventricular Diastolic Function In Patients With Slow Coronary Flow: A Tissue Doppler Study

Summary

Aim: Diastolic dysfunction might be a presenting finding in coronary artery disease. We aimed to assess diastolic function in patients with slow coronary flow (SCF) by using conventional and tissue Doppler echocardiography (TDE).
Material and Methods: This study enrolled 24 patients with SCF phenomenon (mean age 51±7) and 26 subjects with normal coronary flow (mean age 52±8). Diastolic function was assessed by using both conventional echocardiography and TDE.
Results: Conventional echocardiographic parameters of diastolic dysfunction indicated that diastolic dysfunction was significantly more frequent in patients with SCF than those in subjects with normal flow (54% vs 15%, p <0.001). When conventional and TDE parameters of diastolic dysfunction were evaluated together, diastolic dysfunction was significantly much more frequent in patients with SCF than in subjects with normal flow (79% vs 23%, p <0.001).
Conclusion: This study showed that diastolic function is impaired in patients with SCF.
Key Words: Slow coronary flow, Diastolic function, Tissue doppler imaging



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica