Helicobacter Pylori ve/veya Cytomegalovirus Seropozitifliği Koroner Arter Hastalığı Risk Faktörü Sayılabilir mi?

Dr. İbrahim Halil KURT*, Doç.Dr. Ender SERİN**

*Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, Adana
**Başkent Üniversitesi Gastroenteroloji Bölümü, Adana

Özet

Amaç: Kronik ve tekrarlayan infeksiyonların koroner arter hastalığı (KAH) için risk faktörü olduğu belirtilmektedir.Çalışmamızda bölgemizdeki koroner arter hastalığıyla Helicobacter pylori (H.pylori) ve/veya cytomegalovirus (CMV) seropozitifliği arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Koroner arter hastalığıyla H. pylori ve CMV seropozitifliği arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla koroner anjiografileri yapılarak koroner arter lezyonu tespit edilmiş 82 hasta (KAH (+) yaş ortalaması: 55±9.8 yıl, yaş sınırı: 31-73) ve koroner arter lezyonu saptanmayan 26 kontrol olgusu incelendi. (KAH (-), yaş ortalaması:47±10.4 yıl, yaş sınırı: 25-65) 68’i erkek, 40’ı kadın toplam 108 hasta çalışmaya alındı.Hastalarda ve kontrol grubunda diğer koroner risk faktörleri (Diabetes Mellitus, hipertansiyon, serum total kolesterol, trigliserid, HDL kolesterol, LDL kolesterol, ürik asit değerleri, ve sigara kullanımı) araştırıldı. CMV-lgG ve HP-IgG düzeyleri ELİSA (Enzyme linked immunosorbent assay) testi ile tespit edildi.
Bulgular: Koroner arter hastalığı olan vakaların %45’inde H. pylori (+). %36.5'inde CMV(+) iken. koroner arter hastalığı olmayan grupta ise H.pylori (+) %38, CMV %23 (+), olarak bulundu.Koroner arter hastalığı ile yaş (p=0.002), arasındaki ilişki anlamlı iken CMV (p=0.069) ve H. pylori (p=0.78) ile anlamlı bir ilişki yoktu. Cytomegalovirus ile hipertansiyon (p=0.01), total kolesterol (p=0.01) ve LDL kolesterol düzeyi ( p=0.04) arasında ilişki anlamlı iken H. pylori 'de bu ilişki anlamlı değildi (p>0.05).
Sonuç: H. pylori'nin bölgemiz için koroner risk faktörü sayılamayacağı ancak CMV’nin doğrudan olmasa da risk faktörlerini etkilemek suretiyle zemin hazırlayabileceği, ancak sağlıklı sonuç için daha geniş kapsamlı çalışmalara gereksinim olduğu kanısındayız.
Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Helicobacter Pylori, Cytomegalovirus, Koroner arter risk faktörleri

Can Helicobacter Pylori or Cytomegalovirus Seropositivity Be Considered As A Risk Factor For Coronary Artery Disease?

Summary

Aim: Recently, chronic infections have been implicated as an independent risk factor for coronary artery disease (CAD). Our objective was to determine the relationship between Helicobacter pylori (H. pylori), cytomegalovirus (CMV) seropositivity and coronary artery disease and its established risk factors.
Material and Method: 26 angiographically normal people (CAD (-), aged 25-65 years, meanage 47±10.4 years) and 82 (68 men, 40 women) patients with angiographically documented (CAD (+), aged 31-73 years, mean, age 55±9.8 years) were included to the study. Other risk factors (diabetes mellitus, hypertension, smoking, serum total cholesterol, triglycerides, HDL cholesterol, LDL cholesterol and uric acid levels) were also investigated.CMVIgG and HP-IgG anti-body levels were determined with ELİSA (Enzyme linked immunosorbent assay) test. Both tests have sensitivity and speciticity of more than 95%.
Results: The results indicated that CAD was strongly associated with age (p=0.002) and but not signifıcantly with CMV (p=0.069) and HP (p=0.78). There were signifıcant relation ship between CMV and hypertension (p=0.002), total cholesterol (p=0.01) and LDL-C (p=0.04) but there was not with HP (p>0.05).
Conclusions: As a result, CMV and HP are not risk factors for CAD in our region but CMV may contribute to CAD indirectly via increasing risk factors. More studies are necessary for the right conclusion.
Key Words: Helicobacter Pylori, Cytomegalovirus, Coronary Artery Disease, Coronary risk factory



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica