Penetran Kardiyak Yaralanmalar

Uzm.Dr. Ergin KOÇYILDIRIM*, Dr. Burak ERDOLU**, Doç.Dr. Murat ÖZEREN***, Doç.Dr. Ertan YÜCEL**

*Ufuk Universitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Ankara
**SB.Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği, Ankara
*** Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Mersin

Özet

Amaç: Penetran kardiyak yaralanmalar cerrahi aciller içinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada amacımız Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Egitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine 1989-2007 tarihleri arasında başvuran ve Kalp-Damar Cerrahisi Kliniği’nde müdahale edilen 36 penetran kardiyak yaralanması olan hastanın sonuçlarını sunmaktır.
Gereç ve Yöntem: Hastalardan 31'i kesici delici alet yaralanması, 5’i ise ateşli silah yaralanması sonucu hastaneye getirilmişlerdi.
Bulgular: Ameliyathanede en sık olarak sağ ventrikül yaralanması (%64), bunu takiben de sol ventrikül (%25) ve pulmoner arter yaralanması (%11) tespit edildi. Kesici delici alet yaralanmalarında mortalite oranı %6.5, ateşli silah yaralanmalarında ise %40 idi. Morbidite ve hasta sağ kalımına etkili klinik faktörler araştırılırken acil serviste arest olan hiçbir hastanın yaşamadığı görüldü.
Sonuç: Hastaneye erken transport ve vital bulguların tespit edildiği hastalarda agresif resüsitasyon ve operasyon sağ kalımda en önemli faktörlerdir.
Anahtar Kelimeler: Penetran kalp yaralanmaları, Ateşli silah yaralanmaları, Kesici-delici alet yaralanmaları

Penetrating Cardiac Injuries

Summary

Aim: Penetrating cardiac injury is a surgical emergency. Our objective was to present our experience of penetrating cardiac injuries treated in Yildirim Beyazit, Ankara Training Hospital, Department of Cardiovascular Surgery in 18 year - period.
Material and Method: A retrospective review of 36 consecutive patients penetrating cardiac injuries from 1989 to 2007 were examined.
Results: 31 patients (86%) had stab wounds, and 5 patients (14%) had gunshot wounds. We measured the effect of several clinical factors on morbidity and patients survival. In the operating room; the right ventricle was found to be the most frequent site of injury (64%), followed by left ventricle (25%) and pulmonary artery (11%). Survival rate was 93.6% in stab wounds, and 60% in gunshot wounds with an overall survival rate of 88.88%. Gunshot wounds were associated with a significantly worse prognosis than stab wounds. Emergency room arrest was an another prognostic factor in our series. None of the patients who did arrest in emergency room survived.
Conclusion: Early transport is very important and patients who arrive with detectable vital signs should be aggressively resuscitated and promptly brought to the operating room.
Key Words: Penetrating heart injuries, Gunshot wound, Stab wound



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica