Mitral Kapağın İnfektif Endokarditinde Ender Görülen Üç Ayrı Komplikasyonun Birlikte Bulunduğu Olgumuz: Leaflet Perforasyonu ile Bombelenmesi ve Septik Emboliye Bağlı Splenik İnfarkt

Doç.Dr. Cengiz ÖZBEK, Doç.Dr. Ufuk YETKİN, Op.Dr. Tayfun GÖKTOĞAN, Dr. Muhammet AKYÜZ, Doç.Dr. Ali GÜRBÜZ

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, İzmir

Özet

Mitral kapak endokarditinde en sık etkilenen bölge lifletlerdir. Endokardit sonrasında lifletlerde vejetasyonlar, kalınlaşma, perforasyon ve bombeleşmeden anevrizmaya kadar değişen yapısal anormallikler gelişebilir. İnfektif endokarditin en sık görülen ve prognozla yakın ilişki gösteren komplikasyonu, vejetasyonlardan veya infekte dokulardan kaynaklanan embolilerdir. Otopsi çalışmalarında dalağa embolizasyonun %44'lere ulaşan oranlarda gerçekleştiği bulunmuştur.
Bu çalışmada metisiline duyarlı koagülaz negatif stafilokok infektif endokarditi tanısı alan olgumuzda,infektif endokarditin ender görülen liflet perforasyonu ve bombelenmesi ile septik embolik splenik infarkt gibi üç ayrı komplikasyonunun eş zamanlı bulgulandığını belirledik. Bu komplikasyonların tanısal değerlendirmenin ve cerrahi yaklaşımımızın literatür bilgileri ışığında aktarılması amaçlandı.
Stafilokokus aureus en çok doku harabiyeti yapan ve periferal organlara embolizasyona yol açan bakterilerdendir.Etkeni olduğu endokarditlerinin son 20 yıl içinde sıklığı giderek  artmaktadır. Radikal tedavisinde, yalnız başına medikal tedavi başarısız kalır ve cerrahiye gereksinim duyulur. Antibiyotik ve cerrahi tedavi birlikteliği en iyi ve en etkili tedavi seçeneğidir. Böylelikle hastanın sağ kalımı olumlu etkilenerek, uzun dönemde yaşam kalitesinin arttırılması sağlanmış olur.
Anahtar Kelimeler:  İnfektif endokardit, Stafilokokus aureus, Liflet perforasyonu, Embolik splenik infarkt

A Mitral Valve Infective Endocarditis Case with Three Rare Complications: Bulging with Leaflet Perforation and Splenic Infarction Due to Septic Embolism

Summary

Leaflets are the most frequent effected part in mitral valve endocarditis.Following the endocarditis;many structural anomalies such as vegetations, thickening, perforation, bulging and aneurysms may develop. Embolisms, due to vegetations or infected tissues are the most frequent complications that are closely related with prognosis. Post mortem studies showed that splenic embolization rate is up to 44%.
In our case, the etiology of infective endocarditis was methicilline sensitive, coagulase negative Staphylococcus aureus causing to three rare complications -leaflet perforation and bulging and septic embolic splenic infarction- at the same time. We're presenting our diagnostic and  surgical approach.
Staphylococcus aureus is one of the most tissue destructive and peripheral organ embolising bacteries. Frequency of staphylococcsic endocorditis increased progressively in the last twenty years. Only medical treatment is not sufficient for radical therapy and surgery is neccessary. Surgery under antibiotic therapy is the best and most effective treatment method. Survival is positively effected and quality of life is increased in long term.
Key Words:  Infective endocarditis, Staphylococcus aureus, Leaflet perforation, Embolic splenic infarctus



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica