Portundan Ayrılan Santral Venöz Kateterin Perkütan Yolla Çıkartılması

Yrd.Doç.Dr. Fırat KARDELEN, Uzm.Dr. Abdullah KOCABAŞ, Prof.Dr. Gayaz AKÇURİN, Prof.Dr. Halil ERTUĞ

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı, Antalya

Özet

Son yıllarda özellikle kanser hastalarında santral venöz kateter implantasyonu yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu amaçla sıklıkla kullanılan  Port-A kateterlerinin tromboz ve infeksiyon gelişimi, tıkanma gibi sık karşılaşılan komplikasyonları yanında nadiren de olsa kateter koparak portundan ayrılabilmektedir. Burada 14 yaşında kız hastada portundan ayrılan kateterin perkütan yolla "Goose Neck" kement ve biopsi forsepsi kullanarak v.cava inferiordan başarılı bir şekilde çıkartılması sunulmaktadır. Embolize olan kateter bölümlerinin bu yolla çıkarılması basit, kısa süreli ve güvenli bir yöntem olup cerrahi gereksinimini önlemektedir. Kopan kateter parçalarının perkütan yolla çıkartılmasının kolay uygulanabilir bir girişim olduğunu,  torakotomi ve kardiyopulmoner by-pass gerektiren cerrahi yöntemlere oranla daha güvenli ve kısa süreli olduğunu düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler:  Venöz kateter, Embolizasyon, Perkütan çıkartılma

Percutaneous Retrieval of Dislodged Port-A Catheter Fragment

Summary

In recent years the use of central venous catheters has became more common especially in the cancer patients. Port-A catheters have been widely used for the treatment of these patient group and have some frequent complications such as thrombosis, infection, occlusion, and more rarely catheter dislogement and embolization. We describe a case regarding the percutaneus retrieval of broken a catheter from v. cava inferior of  a 14-year-old girl patient in which we succesfully used a "Goose Neck" snare and biopsy forseps. We conclude that percutaneus approach is feasible, more safely and takes less time for the retrieval of dislodged catheter fragments than surgical procedures which need thoracotomy and cardiopulmoner by-pass.
Key Words:  Port-A catheter, Dislogement, Embolization, Retrieval



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica