Hiperbarikoksijen Tedavisi Uygulanan Hastalarda Akciğer Fonksiyonlarındaki Değişiklikler

Yrd.Doç.Dr. Ergun UÇAR*, Doç.Dr. Ömer DENİZ*, Doç.Dr.Ergun TOZKOPARAN*, Doç.Dr. Kadir DÜNDAR**, Prof.Dr. Hayati BİLGİÇ*

*Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul
**Gülhane Askeri Tıp Akademisi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı, İstabul

Özet

Amaç: Son yıllarda değişik hastalıklarda Hiperbarik Oksijen (HBO) kullanımı artış göstermektedir. Standart HBO tedavi protokolünde kümülatif oksijen maruziyetinin akciğer fonksiyonlarına etkisi tam olarak aydınlatılamamıştır.
Gereç ve Yöntem: Yaş ortalamaları 38,9 ± 13,5 olan 6’sı kadın değişik endikasyonlarla HBO tedavisi alan 29 hasta çalışmaya alındı. Spirometrik parametrelerden zorlu vital kapasite (FVC), birinci saniyedeki zorlu ekspiratuar hacmi (FEV1), FEV1/FVC, tepe ekspiratuar akım hızı (PEF), ortalama zorlu ekspiriyum ortası akım hızı (FEF25-75), FVC’nin %25 ve 50’sinde zorlu ekspiratuar akım hızları (FEF25, FEF50) HBO tedavisinden önce ve tedavinin 1, 7, 14 ve 21nci seanslarından sonra kaydedildi.
Bulgular: HBO tedavisi sırasında FEV1, FEF25-75, FEF25 ve FEF50’de anlamlı ve progressif bir azalma saptandı. FEV1, FEF25, FEF25-75 ve FEF50’deki azalmalar sırasıyla HBO tedavisinin 14üncü, 7nci, 1nci ve 7nci günlerinde başladı. HBO tedavisinin sonunda 21nci seans itibarıyla FEV1, FEF25-75, FEF25 ve FEF50’deki azalmalar sırasıyla %8, %19, %18 ve %13 düzeylerine ulaştı. FVC, FEV1/FVC ve PEF ölçümlerinde herhangi bir anlamlı değişiklik saptanmadı.
Sonuç: Bu çalışmada rutin HBO tedavisi sırasında hava yolu obstrüksiyonunun gelişebileceği sonucuna vardık. Hava yolu obstrüksiyonu olan hastalarda HBO tedavisi uygulanacağında bu konu hatırda tutulmalıdır.
Anahtar Kelimeler:  Hiperbarik oksijen tedavisi, solunum fonksiyonları, oksidatif

Alterations of Pulmonary Function in Patients Underwent Hyperbaric Oxygen Therapy

Summary

Aim: The use of hyperbaric oxygen (HBO) therapy for various disorders has increased in recent years. The effect of cumulative oxygen exposure in HBO treatment on pulmonary function has not been fully revealed.
Material and Methods: Twenty-nine patients whose mean age was 38,9±13,5 and of whom 6 were female undergoing HBO treatment for various indications were included into the study. Spirometric parameters including FVC, FEV1, FEV1/FVC, PEF, FEF25-75, FEF25, FEF50 were recorded before and after 1st, 7th, 14th and 21st seances of HBO treatment.
Result: A significant and progressive reduction in FEV1, FEF25-75, FEF25 and FEF50 during HBO treatment was detected. The reductions in FEV1, FEF25, FEF25-75 and FEF50 were started on 14th, 7th, 1st and 7th days of the HBO treatment respectively. At the end of the treatment the decreases in FEV1, FEF25-75, FEF25 and FEF50 were reached to 8, 19, 18 and 13 % respectively. No significant change was detected in FVC, FEV1/FVC and PEF measurements.
Conclusion: In this study, we have concluded that airway obstruction might develop during routine HBO treatment. This fact should be remembered when HBO treatment is applied to a patient with chronic pulmonary disorders associated with airway obstruction.
Key Words: Hyperbaric oxygen therapy, pulmonary function, oxidative stress



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica