Mitral Anuler Kalsifikasyon ve ''İntima-Media Kalınlığı'' İlişkisi

Yrd.Doç.Dr.Serdar SOYDİNÇ*, Yrd.Doç.Dr.Selim KERVANCIOĞLU**, Yrd.Doç.Dr. İbrahim SARI*, Doç.Dr. Vedat DAVUTOĞLU*, Uzm.Dr. Ayhan DÜNDAR***, Prof.Dr. Mehmet AKSOY*

*Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Şahinbey Tıp Merkezi, Gaziantep
**Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı, Gaziantep
***Amerikan Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, Gaziantep

Özet

Amaç: Mitral anuler kalsifikasyon (MAK) koroner arter hastalığı (KAH) ile ilişkili bulunmuş, büyük arterlerin morfolojik özelliklerini yansıtan “intima-media kalınlığı (IMT)” ise aterosklerozun bir belirteci olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızın amacı;  aterosklerotik sürecin bir sonucu olarak gelişebilen mitral anulus kalsifikasyonu ile brakial ve karotis arter IMT  arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza,  KAH veya şüphesi ile koroner anjiyografisi yapılan 146 (92 Erkek, 54 Kadın, ortalama yaş; 52  8.2) olgu dahil edildi. Tüm hastalara MAK değerlendirilmesi amacı ile ekokardiyografi, brakial ve karotis arter IMT ölçümleri içinse ultrasonografik inceleme yapıldı.
Bulgular: Hastaların 56’sında MAK tespit edilirken (Grup I), 90 olguda ise yoktu (Grup II). MAK olan olgularda karotis IMT 0,74 ± 0,19 ve brakial IMT 0,48 ± 0,12 iken MAK olmayan olgularda karotis IMT 0,67 ± 0,18 ve brakial IMT 0,43 ± 0,09 olarak ölçüldü. Her iki grubun IMT’leri arasında anlamlı bir fark olup, MAK artmış IMT ile ilişki göstermekteydi. Bu ilişki özellikle MAK ve brakial IMT arasında daha belirgindi (p=0,018 ve 0,003).
Sonuç: Çalışmamız MAK’ın, koroner arter hastalığı ile bilinen ilişkisinin ötesinde, yaygın aterosklerozun bir göstergesi olarak kabul edilen artmış IMT ile de ilişkili olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelimeler: Mitral anuler kalsifikasyon, IMT, Ateroskleroz

The Relationship Between Mitral Annuler Calcification, Intima-Media Thickness

Summary

Aim: Previous studies have  showed significant and independent assocation between mitral annular calcification (MAC) and coronary artery disease.  Increase in intima-media thickness (IMT), which is a determinant of morphologic properties of great arteries, indicates generalized atherosclerosis. Aim of our study  was to investigate the association between MAC and IMT of large arteries such as carotid and brachial artery.
Materials and Methods: A total of 146 patients (92 men, 54 women; mean age 52  8.2 years) who were referred to the coronary angiography, were included into the study. All patient underwent transthoracic echocardiographic examination for assessment of MAC and measurement of IMT of carotid and brachial arteries with B-mode ultrasound.
Results: MAC was present in 56 patients (Group I) and absent in 90 patients (Group II). Carotid and brachial artery IMT were higher in patients with MAC than in patients without MAC ( 0,74 ± 0,19 vs 0,67 ± 0,18; and 0,48 ± 0,12 vs 0,43 ± 0,09, respectively ). Difference between two groups in terms of IMT was statistically significant which was especially more evident in the brachial artery (p=0,018 and 0,003).
Conclusion: Our study implies that beyond the relation with coronary artery disease, mitral annular calcifiction is associated with increased IMT which is an indicator of generalized atherosclerosis.
Key Words: Mitral annular calcification, IMT, Atherosclerosis



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica