Kardiyak Sendrom X Varlığında Cinsiyetin Timi Kare Sayısı ve Miyokardiyal Tüllenme Derecesi Üzerine Etkisi
Öğr.Gör.Dr. Gülten TAÇOY*, Uzm.Dr. Güliz ERDEM**, Prof.Dr. Adnan ABACI*, Prof.Dr. Atiye ÇENGEL*
*Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara
**Kırıkkale Yüksek Ihtisas Hastanesi, Kırıkkale
Özet
Amaç: Kardiyak Sendrom X varlığında koroner akım ve perfüzyon bozukluğuna bağlı olarak TIMI kare sayısı (TKS) ve miyokard tüllenme derecesi (MTD)’nde artış olduğu bilinmektedir. Sendrom X kadınlarda daha fazla görülmekle birlikte, cinsiyetin TKS ve MTD üzerine direkt etkisi açısından yeterli veri yoktur. Bu çalışmada Kardiyak Sendrom X bulunan hastalarda, cinsiyetin, klinik özellikler ile TKS ve MTD parametreleri üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Tipik göğüs ağrısı ile birlikte efor testi pozitifliği nedeni ile yapılan koroner anjiografisi normal bulunarak Sendrom X tanısı alan 39 hasta çalışmaya dahil edildi 39 hastadan 22 kadın hasta grup I, 17 erkek hasta Grup II olarak tanımlandı. Hastaların klinik özellikleri ve laboratuar değerleri kayıtlardan tarandı. Her bir koroner arterin en iyi değerlendirildiği görüntülerden düzeltilmiş TKS ve MTD değerleri hesaplandı.
Bulgular: Gruplar arasında, klinik özelliklerden sigara kullanma öyküsü (p:0.01) , serum HDL(yüksek dansiteli lipoprotein) (p:0.01) ve T.Kol (Total Kolesterol) (p:0.03) düzeyleri dışında anlamlı farklılık saptanmadı. (Sol ön inen arter) LAD, (Circumflex arter) CX ve (Sağ koroner arter) RCA e ait TKS ve MTD her iki grupta benzer değerlerde saptandı. (TIMI kare sayısı kadınlarda LAD arter için 31±13, CX arter için 23±12, RCA için 16±9, erkeklerde LAD arter için 27±11, CX arter için 19±9, RCA için 16±7 hesaplandı. Miyokardiyal tüllenme derecesi LAD arter için kadınlarda 2.4±0.5, CX arter için 2.3±0.5, RCA arter için 2.5±0.5, erkeklerde LAD arter için 2.5±0.5, CX arter için 2.5±0.5, RCA için 2.6±0.5 hesaplandı)
Sonuç: Normalde erkeklerde TKS’nın daha uzun olduğu bilinmekle birlikte, kardiyak sendrom X varlığında cinsiyetler arası farklılık kaybolmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Kardiyak sendrom X, TIMI Kare Sayısı(TKS), Miyokardiyal Tüllenme Derecesi(MTD)
The Effect of Gender on Timi Frame Count and Myocardial Blush Grade in Cardiac Syndrome X
Summary
Aim: Thrombolysis in Myocardial Infarction (TIMI) frame count and Myocardial Blush Grade (MBG) are increased in patients with Cardiac syndrome X. The incidence of Cardiac syndrome X in women is higher than men. The cTFC values of men are known to be longer than women. The effects of gender diffence on Cardiac syndrome X was not completely demonstrated. We aimed to evaluate the effect of gender on TIMI frame count and MBG in patients with Cardiac syndrome X.
Material and Method: Thirtynine patients with the diagnosis of Cardiac Syndrome X displaying typical angina pectoris positive exercise stress tests and normal coronary angiograms were included in this study. Twenty two female patients and seventeen male patients were classified as Group I and Group II, respectively. Clinical characteristics and laboratory findings of these patients were recorded. Corrected TIMI frame count (cTFC), and myocardial blush grade (MBG) were evaluated from the coronary angiograms.
Results: Smoking (p:0.01), serum levels of HDL (high density lipoprotein) (p:0.01) and T.Chol. (total Cholesterol) (p:0.03) were different between groups. cTFC and MBG of two groups were similar. cTFC of female patients were found 31±13 in LAD (Left anterior descending artery); 23±12 in CX (Circumflex artery), 16±6 in RCA (Right coronary artery) while cTFC of male patients were 27±11 in LAD, 19±9 in CX, 16±7 in RCA (p<0.05).TMBG of female patients were 2.4±0.5 in LAD, 23±0.5 in CX, 2.5±0.5 in RCA; where they were 2.5±0.5, 2.5±0.5, 2.6±0.5 for male patients respectively.
Conclusion: In the presence of Cardiac syndrome X, cTFC values of women were found similar to the cTFC values of male patients.
Key words: Cardiac syndrome X, TIMI Frame Count (TFC), Myocardial Blush Grade(MBG)