Yeni İnflamasyon Belirteçlerinden Miyeloperoksidaz (MPO) Enziminin Metabolik Sendrom ile İlişkisi

Dr. Zeynep TARTAN*, Dr. Özlem EKMEKÇİ**, Dr. Hakan EKMEKÇİ**, Dr. Huriye BALCI***, Dr. Nihat ÖZER*, Dr. Hülya KAŞIKÇIOĞLU*, Dr. Aleks DEĞİRMENCİOĞLU*, Dr. Emre AKKAYA*, Dr. Ender ÖZAL*, Dr. Hüseyin UYAREL*, Dr. Ahmet Taha ALPER*, Dr. Neşe ÇAM*

*Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul
**İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Onkoloji Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi, İstanbul
***İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Merkez Araştırma Laboratuvarı, İstanbul

Özet

Amaç: Miyeloperoksidaz (MPO) peroksidasyondan sorumlu bir lökosit enzimidir ve ateroskleroz patogenezinde rol alır. Nötrofil aktivasyonu sonucunda salınması nedeniyle inflamasyonla ilişkilidir. Metabolik sendromda (MS) inflamasyon artmıştır. Bu çalışmada MPO düzeylerinin inflamasyonun arttığı bilinen MS ile ilişkisi incelendi.
Gereç ve Yöntem: Çeşitli nedenlerle muayene için hastanemiz kardiyoloji polikliniğine başvuran ardışık 158 hasta (103 erkek, 55 kadın) çalışmaya dahil edildi.
MS, NCEP-ATP III tanı yöntemi kullanılarak değerlendirildi. Hastalar NCEP ATP III’ e göre MS(+) (n=70) ve MS(-) (n=88) olarak gruplara ayrıldılar. Hastalardan kan biokimyası ve kan sayımı dışında MPO enzim düzeylerinin tespiti için açlık venöz kan örnekleri alındı. MPO düzeyleri ELISA yöntemi ile bakıldı.
Bulgular: Her iki grup arasında MS unsurlarının tümü ve tip-2 diabetes mellitus (DM) varlığı MS(+) olanlarda, MS(-) olanlara göre anlamlı olarak daha fazlaydı. MPO düzeyleri her iki grupta istatiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermedi. MPO düzeyleri korelasyon analizinde yaş, DM süresi, hipertansiyon süresi, vücut kitle indeksi, glukoz düzeyleri, lipid düzeyleri, CRP, apo-A, apo-B ile bir korelasyon göstermedi.
Sonuç: MPO ile MS arasında anlamlı bir ilişki gösterilemedi. Bu durum MS’ daki subklinik inflamasyonun MPO salınımına yeterli olmamasından kaynaklabilir. Daha geniş hasta grupları içeren başka çalışmalarla bu ilişkinin tekrar incelenmesi yararlı olabilir.
Anahtar Kelimeler: Miyeloperoksidaz, Metabolik Sendrom, İnflamasyon belirteçleri, Koroner Arter Hastalığı

The Relationship Between Metabolic Syndrome and Myeloperoxidase (MPO) Enzyme as A New Inflammatory Marker

Summary

Aim: Myeloperoxidase (MPO) is a leukocyte enzyme which promotes peroxidation and play a role in atherosclerosis. It is released during neutrophil activation and therefore, it has a relationship with inflamation. Inflamatory processes are increased in metabolic syndrome (MS). In this study the relationship between MS and MPO levels were investigated.
Material and Method: The study included 158 (103 men, 55 women) patients who referred to cardiology ambulatory clinics for various complaints. MS was evaluated according to NCEP-ATP III criteria. Patients were classified according to NCEP-ATP III criteria as MS(+) (n=70) and MS(-) (n=88). Fasting venous blood samples were obtained for routine biochemical analysis, complete blood count and MPO measurements. MPO levels were obtained by using ELISA method.
Results: Between two groups all of the MS criterias and presence of diabetes mellitus (DM) were significantly higher in MS(+) group than MS(-) group. MPO levels did not show any statiscal significance in both groups. In the correlation analysis MPO was found not to be correlated with age, DM duartion, apo-A, apo-B, leukocyte count.
Conclusion: We were not able to show any relationship between MPO and MS. It may be due to subclinic inflamation in MS may not be related to release of MPO. Further studies are needed to investigate this relationship in large patient populations.
Key Words: Myeloperoxidase, Metabolic Syndrome, Inflammatory markers, Coronary Heart Disease.



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica