İntraoperatif ve Preoperatif Mitomisin-c Uygulanan Pterjium Ameliyatlarından Sonra Gelişen Skleromalaziye Klinik ve Cerrahi Yaklaşım

Fırat HELVACIOĞLU, Betül TUĞCU, Sadık ŞENCAN

ÖZET

Amaç: İntraoperatif ve preoperatif mitomisin-C uygulanan pterjium ameliyatlarından sonra gelişen skleromalaziye klinik ve cerrahi yaklaşımları belirlemek.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde preoperatif mitomisin-C uygulanarak, primer pterjium ameliyatı olan 33 ve 50 yaşlarındaki erkek hastalarda (Olgu 1-2) ameliyat sonrası ilk bir hafta içinde inflamasyonsuz nekrotizan sklerit (skleromalazi) gelişti.  Yaklaşık 6 ay önce başka bir merkezde intraoperatif mitomisin-C uygulanarak pterjium ameliyatı geçirmiş, 53 yaşında erkek hasta (Olgu 3) da aynı tanı ile kliniğimize başvurdu. Öncelikle tüm olgulara tıbbi tedavi uygulandı. Tedavinin başarısız olduğu olgulardan, olgu 2’ye amnion membran transplantasyonu (AMT), en geniş skleromalazili alana sahip olan olgu 3‘e homolog sklera yaması uygulandı. Tıbbi ve cerrahi tedavilerin etkinliği araştırıldı.
Bulgular: Olgu 1 medikal tedaviden en fazla faydayı gördü. Skleromalazik alanı hızla daraldı ve çevre dokuları damarlandı. Diğer olgularda sklera incelmesi tıbbi tedavi ile gerilemedi. AMT uygulanan olgu 2’ye cerrahiden 1 hafta sonra yerleştirilen zarların gevşemesi üzerine, transplantasyon tekrarlandı ve başarılı olundu. Skleral yama uygulanan olguda greft reddi gelişti. Bu olguya da AMT planlandı ancak, hasta kontrollere gelmediğinden uygulanamadı.
Sonuç: Skleromalazi, mitomisin-C ile kombine pterjium ameliyatlarının önemli bir komplikasyonudur. Uyguladığımız klinik ve cerrahi yaklaşımlarla tedavide başarıya ulaşmak mümkündür. Skleromalazi oluşumunu azaltmak için mitomisin-C’nin seçilmiş olgularda, çok dikkatli kullanılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler: Skleromalazi, Amnion membran transplantasyonu (AMT), mitomisin-C

Clinical and Surgical Approac to Scleromacia Which Was Developed After Pterygium Surgery With Intraoperative or Preoperative Mitomycin-C Application

SUMMARY

Purpose: To describe clinical and surgical approach to scleromalacia which occurred as a complication of pterygium surgery combined with intraoperative or preoperative mitomycin-C.
Material and Methods: Necrotizing scleritis (scleromalacia) developed in two patients (33 and 53 years old men as case 1 and 2) who had been operated for primary pterygium surgery with preoperative mitomycin-C application. Case 3 who had a pterjium operation with intraoperative mitomycin-C application, came with the same diagnosis. Primarily, medical treatments were initiated. Amniotic membrane transplantation (AMT) and scleral patch grafting and were performed to the patients who were irresponsive to treatments.
Results: Case 1, had much benefit from the medical treatment and as the size of his defect became smaller, the thickening of the sclera and new vessels surrounding the area became apparent. For case 2, one week after the AMT, the operation had to be repeated due to infection and loosening of the transplanted membrane. In the second operation of case 2, AMT was successful. After scleral patch grafting, the transplanted tissue was rejected and AMT was planned for case 3, but could not be performed due to patient’s incomplience
Conclusion: Scleromalacia is an important complication of pterygium surgery with mitomycin-C. By these clinical and surgical interventions, it’s possible to achieve a satisfactory treatment for this complication. In order to reduce the occurrence of scleromalacia, mitomycin-C should be used with great caution in special, selected cases.
Key Words: Scleromalacia, Amniotic membrane transplantation (AMT), mitomycin-C



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica