Anizometropik Ambliyop Kişilerde Oftalmolojik ve Sensöryel Bulgular

Doğan CEYHAN, Sinan EMRE, Yener ÇELİK, Tarkan MUMCUOĞLU, Fatih M. MUTLU, H. İbrahim ALTINSOY

ÖZET

Amaç: Anizometropik ambliyop kişilerde oftalmolojik muayene bulgularını, binoküler durumda duysal algı durumu ve görme keskinliğini belirlemek.
Gereç ve Yöntem: Anizometropik ambliyopisi olan 34 olgu ile oftalmolojik patolojisi olmayan 30 kontrol olgusu çalışmaya dâhil edildi. Her olgunun düzeltilmemiş ve düzeltilmiş görme keskinlikleri, iyi gören gözün görme keskinliği ile binoküler görme keskinliği arasındaki fark ve fiksasyon davranışı belirlendi. Her olguya Bagolini lensleri ile muayenede ayrıntılı sorular sorularak, duysal durumları belirlendi.
Bulgular: On sekiz anizometrop olgu, ambliyop gözün en iyi düzeltilmiş halinde; binoküler görme keskinliği ile iyi gören göz görme keskinliği arasında fark olmadığını ifade etti. Bagolini lensleri ile muayenede anizometrop gruptan 20 olgu ambliyop olan gözün önündeki çizgisel ışığın görülüp kaybolduğunu, yani kısmi supresyon tarif ederken; bir olgu ambliyop olan gözün tam supresyonunu tarif etti. Kontrol grubundaki tüm olgular, ışık çizgisinin hiçbir zaman kaybolmadığını ifade etti.
Sonuç: Anizometropik ambliyopisi olan kişiler homojen bir grup gibi algılansa dahi, günlük yaşam koşullarında duysal farklılıklar mevcuttur. Ambliyop göz binoküler durumda kısmi veya tam suprese olabilmektedir. Bu nedenle anizometropik ambliyoplarda refraktif düzeltmeye karar verirken, ambliyop gözün binoküler durumda suprese olmadığından emin olunmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Ambliyopi, Bagolini, Supresyon, Sensöryel bulgular, Refraktif düzeltme

Ophthalmologic and Sensorial Findings in Anisometropic Amblyopia

SUMMARY

Purpose: To determine the ophthalmologic and sensory findings of anisometropic amblyopes in binocular conditions.
Material and Methods: Thirty four anisometropic amblyopes and 30 normal subjects were included in the study. Uncorrected and best corrected visual acuity, the visual acuity difference between better eye and binocular visual acuity and fixation behavior were determined. The findings with Bagolini lenses were investigated with detailed questions.
Result: Eighteen cases with amblyopia reported no difference between visual acuity of better eye and binocular condition. Twenty cases with amblyopia reported a light streak seen intermittently, which possibly means an intermittent suppression; and one case reported a total suppression of amblyopic eye. No cases of control group reported any disappearance of the light streak.
Conclusion: Although anisometropic amblyopia patients appear to be a homogenous group, during daily conditions there are differences in sensory findings. Amblyopic eyes may be suppressed totally or partially, under binocular conditions. During making a decision about the refractive correction of an amblyopic eye, the physician should be sure that the amblyopic eye has no suppression.
Key Words: Amblyopia, Suppression, Bagolini, Sensorial findings, Refractive correction



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica