Metabolik Sendrom ve Yağlı Karaciğer Hastalığı
Uzm.Dr. Dilek TÜZÜN, Dr. Meral SÖZEN, Uzm.Dr. Tevfik Tanju YILMAZER, Doç.Dr. Murat SUHER
S.B. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği, Ankara
Özet
Amaç: Metabolik sendromlu hastalarda hepatosteatoz (karaciğer yağlanması) varlığını ultrasonografi ile belirlemek ve bu hastaların biyokimyasal parametreleri ve antropometrik ölçümlerini değerlendirerek yağlı karaciğer hastalıkları ile metabolik sendrom arasındaki bağlantıyı gözden geçirmekti.
Gereç ve Yöntem: 2006 ve 2007 yıllarında İç Hastalıkları Polikliniği’nde izlenen 70 metabolik sendrom hastası çalışmaya alındı. Biyokimyasal parametreler değerlendirildi. Hepatik steatozu belirlemekte ultrasonografi kullanıldı. Ayrıca antropometrik ölçümleri de yapıldı.
Bulgular: Metabolik sendromlu hastaların %20’sinin ultrason ile belirlenen hepatosteastozu yoktu. Yüzde 30’unun grade 1 ve %50’sinin de grade 2-3 hepatosteatozu vardı. Hastalar hepatosteatoz durumlarına göre karşılaştırıldığında; total kolesterol, trigliserit düzeyleri grade 2-3 hepatosteatoz grubunda hepatosteatoz göstermeyen gruba göre belirgin olarak yüksekti. Bel çevresi grade 2-3 grubunda steatoz olmayan gruba göre anlamlı olarak fazlaydı. Üç grup arasında, hiperlipidemi, hipertansiyon ve diyabet oranlarına göre anlamlı fark yokken; obeziteye göre ise anlamlı bir fark gözleniyordu.
Sonuç: Hiperlipidemi ve abdominal obezite, ciddi steatozu gösteren parametreler olarak değerlendirilebilir. Ayrıca metabolik sendrom bileşenlerinin tedavisi de yağlı karaciğer hastalığından koruyucudur.
Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, Yağlı karaciğer, Hiperlipidemi
Metabolic Syndrome and Fatty Liver Disease
Summary
Aim: Our objective was to detect hepatosteatosis by ultrasonography at patients with metabolic syndrome and review the relation between fatty liver disease and metabolic syndrome by evaluating biochemical parameters and antropometric measurements.
Material and Method: Seventy metabolic syndrome patients who were being followed at Internal Diseases Clinic during 2006 and 2007 were included at the study. Biochemical parameters were assessed. Ultrasonography was used to detect hepatosteatosis and also antropometric measurements were carried out.
Results: Twenty percent of patients with metabolic syndrome didn’t have any hepatosteatosis.Mean while 30 % revealed grade 1 and 50 % grade 2-3 hepatosteatosis.When the patients were compared according to hepatosteatosis situation; total cholesterol and triglycerid levels were significantly higher for grade 2-3 hepatosteatosis group.Waist circumference for grade 2-3 hepatosteatosis group was significantly higher than the non hepatosteatotic group. No significant difference existed between the groups according to hyperlipidemia, hypertension and diabetes situation but at the same time there was a significant difference according to obesity situation.
Conclusion: Hyperlipidemia and abdominal obesity might be interpreted as parameters revealing serious steatosis and treatment of metabolic syndrome components is protective from fatty liver disease.
Key Words: Metabolic syndrome, Fatty liver, Hyperlipidemia