Kronik Kararlı Anginalı Hastalarda Amlodipin ve Bisoprololün Efor Testi Parametreleri Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması
Uzm.Dr. İbrahim Halil KURT*, Prof.Dr. Mustafa DEMİRTAŞ**
*Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, Adana
**Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Adana
Özet
Amaç: İskemik kalp hastalığının tedavisinde beta blokerler ve Ca++ antagonistleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızda koroner arter hastalığı anjiyografik olarak tespit edilen kararlı angina pektorisli (KAP) hastalarda beta 1 selektif özelliği yüksek olan Bisoprolol (BSP) ile uzun etkili Ca2+ antagonisti olan Amlodipinin (AD)’in anti-iskemik etkilerinin egzersiz testi ile değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda kararlı AP’li 35-64 yaşları arasında (ortalama yaşları 49.4±8.5) olan 17’si erkek, 2‘si kadın toplam 19 vakaya günde 5 mg dozunda BSP ve 49-60 yaşları arasında (ortalama yaşları: 54.4±8.5) 14’ü erkek, 6’sı kadın toplam 20 hastaya günde 5 mg AD 12 hafta süreyle verildi. Efor testi Bruce protokolüne göre yapıldı. İlaç öncesi ve sonrası nabız (N) sistolik (Skb) ve diyastolik (Dkb) kan basınçları, nabız x Skb, maksimal ST segment depresyon düzeyi, MET değerleri ile semptom ve yan etkileri kayıt edildi. İstatistiksel analiz; Sonuçlar ortalama ±standard sapma olarak ifade edildi. Bisoprolol ve Amlodipin gruplarında sayısal değişkenlerin karşılaştırılması unpaired t testi, kategorik değişkenlerin karşılaştırılması Ki-kare testi kullanılarak yapıldı. Her iki grubun tedavi öncesi ve sonrası sonuçları karşılaştırmak için paired t testi kullanıldı. P<0.05 değerleri istatiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Her iki grupta sistolik ve diyastolik kan basıncı değerlerinde istatistiksel olarak önemli düşüşler tespit edildi. Kalp hızı ve maksimal ST segment değerinde azalma BSP grubunda önemli iken AD grubunda bu düşüş anlamlı değildi. MET değerleri BSP grubunda anlamlı şekilde artmazken, AD grubunda bu artış anlamlı di. Nabız ve sistolik kan basınç çarpımı değerindeki artış her iki grupta anlamlı değildi (P>0.05). Bisoprolol grubunda 3 hastada empotans, 2 hastada semptomatik olmayan sinüs bradikardisi tespit edilirken, AD grubunda önemli yan etki tespit edilmedi.
Sonuç: Etki mekanizmaları farklı olsa da Bisoprolol ve Amlodipinin Kararlı koroner arter hastalığının tedavisinde egzersiz parametreleri üzerinde olumlu etkileri olduğu sonucuna varıldı.
Anahtar kelimeler: Amlodipin, Bisoprolol, Egzersiz testi, Koroner arter hastalığı
Comparison of Effects of Bisoprolol and Amlodipin on Exercise Test Parameters in Patients with Chronic Stable Angina Pectoris
Summary
Aim: The effects of ß-blockers and Ca-antagonists on the treatment of ischemic heart disease (IHD) are well-established. Anti-ischemic effects of Bisoprolol (BSP), a ß-blocker with high ß-1 selective property, and Amlodipin (AD), a long acting Ca2+ -antagonist were investigated in this study, in patients with IHD confirmed by coronary angiography.
Material and Method: In our study, 19 patients (male: 17, female 2; mean age: 49±8.5; range: 35-64 years) were selected randomly for BSP (5 mg/day) and 20 patients (male: 14, female: 6; mean age: 54.4±8.5; range: 40-69 years) for 5 mg/day AD for 12 weeks. Exercise ECG tests were performed before and after the study according to Bruce protocol.
Results: Both BSP and AD are effective drugs for the reduction of both systlolic and diastolic blood pressures. Decreases in heart rate and maximal ST segment depression were more significant in BSP group than in AD group. Increase in MET value was more significant in AD group than BSP group. The increase in double product value was not significant in both groups. İn BSP group there were three patients with impotance and two with non-symptomatic sinus bradycardia where as there was no adverse events in AD group.
Conclusions: Amplodipin and Bisoprolol both have positive effects on exercise test parameters in stable angina pectoris.
Key Words: Amlodipine, Bisoprolol, Coronary artery disease, Exercise test