Nonarteritik İskemik Optik Nöropati Geçiren Olgularda Normal Gözün Morfolojik Değerlendirilmesi

Güliz Fatma YAVAŞ, Tuncay KÜSBECİ, Faruk ÖZTÜRK

ÖZET

Amaç: Optik sinir başı morfolojisinde değişiklikler nonarteritik anterior iskemik optik nöropatinin (NAİON) önemli risk faktörlerinden olup NAİON geçiren olguların sağlam gözleri de risk altında olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada amacımız, Heidelberg Retina Tomografisi ile tek taraflı NAİON geçiren olguların sağlam gözlerinin disk morfolojisini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya tek taraflı NAİON tanısı konulan 18 olgunun sağlam gözü ve yaş uyumlu 16 sağlam olgunun sağ gözü dahil edildi. Tüm olguların optik sinir başı değerlendirmesi tarayıcı lazer oftalmoskop (HRT II) yardımı ile yapılarak Moorfields regresyon analiz sonuçları kaydedildi. İstatistiksel değerlendirme ki-kare testi ve bağımsız örnekler t-testi ile yapıldı.
Bulgular: Tek taraflı NAİON geçiren olguların sağlam gözlerinde çukur çapının, çukur hacminin, çukur disk (C/D) oranının ve lineer C/D oranının kontrol grubundan daha küçük olduğu gözlendi. Çalışma grubunda çukur alanı, çukur hacmi ve C/D oranının her kadranda kontrol grubundan daha düşük olduğu, ancak bu durumun temporal ve temporal inferior kadranlarda istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlendi.
Sonuç: NAİON geçiren olgularda etkilenmemiş gözlerde de optik sinir başında topografik değişiklikler olabilmektedir. Bu olguların etkilenmemiş sağlam gözlerinin NAİON için risk grubu olup olmadığının belirlenebilmesi açısından optik sinir başının HRT yardımı ile morfolojik olarak değerlendirilmesi anlamlı olabilir.
Anahtar Kelimeler: Heidelberg retina tomografisi, İskemik optik nöropati, Optik sinir başı

Morphologic Evaluation of The Unaffected Eye in Subjects with Non - Arteritic Ischemic Optic Neuropathy

SUMMARY

Aim: The changes in optic nerve head (ONH) morphology are important risk factors for non-arteritic ischemic optic neuropathy (NAION) and fellow eyes of subjects with NAION are believed to be under risk. We aimed to evaluate disc morphology of fellow eyes in subjects with unilateral NAION by Heidelberg retina tomograph (HRT).
Material and Method: Fellow eyes of 18 subjects with unilateral NAION and right eyes of age-matched 16 normal subjects were included in the study. Optic nerve head evaluation was done by HRT-II and Moorfields regression analysis results were recorded. Statistical evaluation was performed by chi-square test and independent samples t-test.
Results: Cup area, cup volume, cup to disc (C/D) ratio and linear C/D ratio was smaller in the fellow eyes of subjects with unilateral NAION compared to control group. For the study group, cup area, cup volume, and C/D ratio was smaller in all quadrants whereas this was statistically significant in temporal and temporal inferior quadrants.
Conclusion: Topographic changes can be seen in ONH of fellow eyes of subjects with NAION. It can be meaningful to evaluate ONH of fellow eyes of these subjects by HRT for determining if fellow eyes are under risk for developing NAION.
Key Words: Heidelberg retina tomography, Ischemic optic neuropathy, Optic nerve head



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica