Genel Anesteziye İyi Bir Alternatif: Oral Kloralhidrat
Ayça SARI, Erdem DİNÇ, Özer DURSUN, Ufuk ADIGÜZEL, Özden LOKMANOĞLU, Nurcan DORUK
ÖZET
Amaç: Bebek ve çocukların göz muayenesini kolaylaştırmak için kullanılan düşük doz (50 mg/kg) oral kloralhidratın etkinliğinin ve güvenilirliğinin araştırılması.
Gereç ve Yöntem: Yaşları 12-72 ay arasında değişen ve şaşılık nedeniyle detaylı göz muayenesi yapılması gereken 40 çocuk hasta çalışma kapsamına alınmıştır. İçirilen düşük doz kloralhidratın sedatif etkinliği, sedasyonun ilaç içildikten sonra kaçıncı dakikada başladığı ve sedasyonun bitiş zamanları kaydedilmiştir. Kloralhidratın içirilmesinden önce (0. dakika) ve sedasyon başladıktan sonraki 15 ve 45. dakikalarda hastaların nabız, solunum sayısı ve kan basıncı değerleri ölçülmüştür. Ayrıca tüm hastalar yan etkiler açısından takip edilmiştir.
Bulgular: Tüm hastalarda detaylı göz muayenesini yapabilmeyi sağlayacak yeterli sedasyon düzeyine ulaşılmıştır. Hastalarda yeterli sedasyon düzeyi ortalama 21.13± 7.7 dakikada sağlanmıştır. Sedasyonun sonlanma süresi ise ortalama 24.5± 11.2 dakika idi. Sedasyon süresinin sedasyonun derinliği ile doğru orantılı olduğu izlenmiştir. Ortalama nabız, solunum hızı, sistolik ve diyastolik kan basıncının 0 ve 15. dakika değerlerindeki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Hastaların hiçbirinde tıbbi müdahale gerektirecek bir yan etki görülmemiştir.
Sonuç: Uyum güçlüğü gösteren küçük çocuklarda detaylı göz muayenesinin yapılabilmesi için sıklıkla genel anestezi gerekmektedir. Etkin ve güvenilir bir hipno-sedatif ilaç olan kloralhidratın düşük dozlarda poliklinik koşullarında uygulanması genel anestezi gerekliliğini büyük ölçüde azaltmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Kloralhidrat, Göz muayenesi, Yan etki
A Good Alternative to General Anesthesia: Oral Chloral Hydrate
SUMMARY
Aim: To report the efficacy and safety of low dose (50mg/kg) oral chloral hydrate in pediatric patients’ for ophthalmic examination.
Material and Method: Forty outpatients with strabismus aged between 12 to 72 months old and uncooperative for a detailed ophthalmic examination were included in this study. We evaluated the sedative effect, the interval between complete ingestion of the drug and reaching the deepest sedation and time needed for complete awakening. The heart rate, respiratory rate and blood pressure before (0th minute), 15th and 45th minutes after the drug administration were assessed. Patients were also observed for any complications.
Results: All the patients had sufficient sedation for successful ophthalmic examination. The mean time for achieving a satisfactory sedation was 21.13± 7.7 minutes. All patients were able to “wake up” in 24.5± 11.2 minutes. The duration of the sedation was found to be related with the level of sedation. The decrease in mean heart rate, respiratory rate, systolic and diastolic blood pressure values between 0th and 15th minutes were statistically significant.
Complication requiring medical attention did not occur in any of the patients.
Conclusion: Detailed ophthalmic examination of uncooperated pediatric patients usually requires sedation under general anesthesia. Chloral hydrate is an efficient and safe hypnosedative agent that provides a less time consuming way of an outpatient visit when compared to general anesthesia.
Key Words: Chloral hydrate, Ophthalmic examination, Side effects