Atriyal Fibrilasyonlu Hastalarda Sol ve Sağ Atriyum Fonksiyonlarının Doku Doppler Görüntüleme ile Değerlendirilmesi

Yrd.Doç.Dr. Okan GÜLEL, Uzm.Dr. Zeydin ACAR, Prof.Dr. Mahmut ŞAHİN

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Samsun

Özet

Amaç: Optimal kardiyak fonksiyonlar için normal atriyum fonksiyonları gerekmesine rağmen, atriyum fonksiyonlarının değerlendirilmesine ventrikül fonksiyonları kadar önem verilmemektedir. Biz bu çalışmamızda, atriyal fibrilasyonu olan ve olmayan hastalardaki sol ve sağ atriyum fonksiyonlarını doku Doppler parametreleri kullanarak kıyaslamaya çalıştık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya en az bir aydır atriyal fibrilasyonu olan 30 hasta (ortalama yaşları 69±11 yıl, 13 erkek, 17 kadın) ile sinüs ritmindeki 17 hasta (ortalama yaşları 64±10 yıl, 9 erkek, 8 kadın) dahil edildi. Sol ve sağ atriyumun doku Doppler görüntülemesi için örnek volümler apikal 4-boşluk ve 2-boşluk görüntülerde sol atriyumun lateral, anterior ve inferior duvarlarının orta segmentlerine, sağ atriyumun lateral duvarının orta segmentine ve interatriyal septumun orta segmentine yerleştirildi. Bu duvarlardaki zirve sistolik (S’), zirve erken diyastolik (E’) ve sinüs ritmindeki hastalarda zirve geç diyastolik (A’) akım hızları ölçüldü. Her iki atriyum için farklı duvarlardaki aynı parametrelerin ortalama değerleri hesaplandı.
Bulgular: Atriyal fibrilasyonlu hastalar hem sol atriyum hem de sağ atriyum için daha yüksek E’ değerlerine sahipti. Ayrıca, atriyal fibrilasyonlu hastalar istatistiksel anlamlılığa ulaşmayan daha düşük S’ değerlerine doğru eğilim göstermekteydi.
Sonuç: Atriyal fibrilasyonu olan ve olmayan hastalarda doku Doppler parametreleri ile değerlendirilen sol ve sağ atriyum fonksiyonlarında önemli farklar veya eğilimler saptandı. Doku Doppler görüntüleme atriyal fibrilasyonlu hastaların atriyal fonksiyonlarının noninvaziv olarak değerlendirilmesini sağlayabilir.
Anahtar Kelimeler: Atriyum, Doku doopler görüntüleme, Atriyal fibrilasyon, Sinüs ritmi

Evaluation of Left and Right Atrial Functions in Patients with Atrial Fibrillation by Tissue Doppler Imaging

Summary

Aim: Evaluation of atrial functions has received less attention than that of ventricular functions although normal atrial functions are required for optimal cardiac functions. In this study, we tried to compare left and right atrial functions in patients with or without atrial fibrillation by tissue Doppler parameters.
Material and Method: Thirty patients with atrial fibrillation (for at least one month; mean age 69±11 years, 13 men, 17 women) and 17 patients in normal sinus rhythm (mean age 64±10 years, 9 men, 8 women) were studied. For tissue Doppler imaging, sample volumes were placed in apical 2-chamber and 4-chamber views on the left atrium at mid-segments of lateral, inferior and anterior walls, on the right atrium at mid-segment of lateral wall, and on the mid-segment of interatrial septum. Peak systolic (S’), peak early diastolic (E’), and in patients with sinus rhythm peak late diastolic (A’) velocities were measured. For both atria, values at each wall were combined and averaged to obtain mean values.
Results: Patients with atrial fibrillation were higher E’ values for both atria. In addition, they showed a statistically insignificant tendency towards lower S’ values.
Conclusion: Significant differences or tendencies in left and right atrial functions were determined between patients with or without atrial fibrillation by tissue Doppler parameters. Tissue Doppler imaging may provide noninvasive evaluation of atrial functions in atrial fibrillation patients.
Key Words: Atrium, Tissue doppler imaging, Atrial fibrillation, Sinus rhythm



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica