Erken Çocukluk Çağı Ekzotropya Olgularında Refraktif Değerlendirme

Gökhan PEKEL, Serpil AKAR, Birsen GÖKYİĞİT, Evre PEKEL, Ömer Faruk YILMAZ

ÖZET

Amaç: Yedi yaş altı ekzotropya (XT) olgularında refraktif durumu değerlendirmek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Şaşılık bölümünde Mart 2005 - Mayıs 2006 tarihleri arasında muayene edilip XT tanısı almış 40 olgu çalışma kapsamına alındı. Dosyalar retrospektif olarak incelendi. Hastaların 19’u kız (%47.5), 21’i erkek (%52.5) olup yaş ortalaması 4.6 ± 1.6(1-7) yıl olarak belirlendi. Hastalara otorefraktometre (ORF) ile sikloplejinsiz ve sikloplejinli refraksiyon muayenesi uygulandı.
Bulgular: Sikloplejinsiz ORF ölçümlerinin ortalaması sferik olarak +0.30 diyoptri (D), silindirik olarak -1.41 D idi. Hastaların sikloplejinli ORF ölçümlerinin ortalaması ise sferik olarak +1.45 D, silindirik olarak -1.42 D bulundu. Bu ortalamalar sağ ve sol bütün gözlerin ölçümleri alınarak hesaplandı. Hastaların tashihsiz olarak yapılan prizma örtme testleri’nde (PÖT) saptanan kayma değerlerinin ortalaması ise yakında 18.3 (6-45)prizm diyoptri (PD), uzakta 23.3 (8-45) PD olacak şekilde hesaplandı.
Sonuç: Erken çocukluk çağı ekzotropyalarında refraktif değerlendirmede düşük dereceli hipermetropi ve astigmatizma dışında kayda değer önemli bir özellik saptanmadı.
Anahtar Kelimeler: Ekzotropya, Erken çocukluk, Refraksiyon

Refractive Evaluation of Early Childhood Exotropia

SUMMARY

Aim: To evaluate the refractive status of exotropic children under 7 years.
Material and Method: Forty exotropic patients who were examined between March 2005 and May 2006 in our hospital were included to our study. Patient files were inspected retrospectively. Nineteen patients were female (%47.5) and 21 patients were male (%52.5). Mean age was 4.6 ±1.6 (1-7) years. Autorefraction (ARF) measures of the patients were done with and without cycloplegia.
Results: Mean ARF measures of the patients with cycloplegia was +1.45 spherically and - 1.42 cylindrically. Mean ARF measures of the patients without cycloplegia was + 0.30 sperically and -1.41 cylindrically. These results were obtained by measuring all of the eyes. The mean deviation amount without corrective spectacles was 18.3 (6-45) prism dioptry for near and 23.3 (8-45) prism dioptry for distance.
Conclusion: The refractive evaluation of early childhood exotropia showed low grade hipermetropia and astigmatism.
Key Words: Exotropia, Early childhood, Refraction



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica