Çocuk Yaş Grubu Şaşılık Cerrahisinde Okülokardiyak Refleks

Aslı ÖZBEK, Serpil AKAR, Birsen GÖKYİĞİT, Önder UYAR, Fidan AYGÜN, Ayşenur YÜKSEL, Ömer Faruk YILMAZ

ÖZET

Amaç: Pediyatrik yaş grubu şaşılık cerrahisinde okülokardiyak refleks (OKR) oranlarını değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde genel anestezi altında şaşılık cerrahisi uygulanan, yaş ortalamaları 6.34 ± 3,39 yıl olan çocuk yaş grubundaki 190 hastanın 354 ekstraoküler kası (EOK), OKR oranları açısından prospektif olarak incelendi. EOK’a traksiyon yapılmadan önce ve traksiyon sırasında kalp hızları elektrokardiyografi ile kaydedildi.60 atım/dk ve altı kalp hızları kas traksiyonuna son vermek için kritik sınır ve bazal kalp hızından %20 veya daha fazla düşüş pozitif okülokardiyak refleks olarak kabul edildi.
Bulgular: Pozitif OKR oranları %55.0 ile en yüksek üst rektus grubunda izlendi. En düşük oran %13.5 ile lateral rektus (LR) grubunda gözlendi. Kas grupları arasında OKR oranları açısından fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.000). Tüm çalışma grubu için, pozitif OKR oranı % 36.2 olarak hesaplandı. Sinüs bradikardi gelişimi, % 22 ile en yüksek inferior oblik (İO) grubunda izlendi.En düşük oran ise % 5.6 ile LR grubunda gözlendi. Sinüs bradikardi gelişme oranı tüm çalışma grubu için % 12.8 olarak bulundu. Hayatı tehdit eden disritmiler veya asistoli hastaların hiçbirinde gözlenmedi.
Sonuç: Şaşılık cerrahisi esnasında ortaya çıkan OKR ve sinüs bradikardisi, hayatı tehdit eden klinik durumlar olabildiğinden riskli kas guruplarının belirlenmesi ve yol açan nedenlerin bilinmesi klinisyenler için önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Okulokardiyak refleks, Sinüs bradikardi, Şaşılık cerrahisi

Oculocardiac Reflex During Pediatric Strabismus Surgery

SUMMARY

Aim: To evaluate the oculocardiac reflex rate (OCR) during the pediatric age group strabismus surgery
Material and Method: 354 extraocular muscles (EOM) of 190 pediatric age group patients with an average age of 6.34±3.39 years, who underwent strabismus surgery under general anesthesia were studied to evaluate OCR rates. Heart rate of each patient recorded by  electrocardiography before and after the EOM traction. Heart rates ≤60 beat /min, accepted as critical point to stop muscle traction. ≥%20 decreases from the baseline heart rate accepted as positive OCR.
Results: The highest OCR rate was found in superior rectus group as %55. Lateral rectus (LR) group was the least with %13.5. Statistical differences were found significant for OCR rates between the all muscle groups (p=0.000). Positive OCR total rate was calculated as %36.2. Sinusal bradicardy (SB) rate was highest in the inferior oblique (IO) group with %22 and was lowest in the LR group with %12.8. For the entire group it was % 12.8. Life threated arrhythmias and dysrhythmias did not occure in any of the patients.
Conclusion: OCR and SB can be life threaten situations during strabismus surgery.It is important to know risky muscle groups and conditions for the physicians.
Key Words: Oculocardiac reflex, Sinusal bradicardy, Strabismus surgery



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica