Kronik Obstrüktif Akciğer (KOAH) Hastalarında Umutsuzluk ve Sosyal Destek Düzeyleri
Arş.Gör. Zümrüt AKGÜN ŞAHİN*, Öğretim.Gör. Sevinç KÖSE**
*Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Erzurum
**Erzincan Sağlık Yüksekokulu, Erzincan
Özet
Amaç: Bu çalışma KOAH’lı hastalarda umutsuzluk ve sosyal destek düzeyinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu araştırma 15.01.2008-25.06.2008 tarihleri arasında 108 hasta ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında hasta tanıtıcı soru formu, ‘‘BECK Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ)’’ ve ‘‘Aileden Algılanan Sosyal Destek Ölçeği’’ kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde, SPSS 11.5 programı ile yüzdelik, ortalama, t testi, varyans analizi, Mann-Whitney U testi, Kruskall Wallis testi ve Korelasyon analizi kullanılmıştır.
Bulgular: Hastaların sosyo-demografik özelliklerine göre BECK Umutsuzluk Ölçek puan ortalaması ile karşılaştırıldığında, cinsiyet, çalışma durumu, gelir düzeyi ile istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Eğitim düzeyi, medeni durum ve yaşadığı yer ile BECK Umutsuzluk puan ortalamasıyla karşılaştırıldığında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Hastaların sosyo-demografik özellikleri ile Aileden algılanan sosyal destek ölçek puan ortalaması karşılaştırıldığında eğitim düzeyi ve medeni durumun istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0.05). Hastaların cinsiyeti, çalışma durumları, gelir düzeyleri ve yaşadıkları yer ile Aileden algılanan sosyal destek ölçek puan ortalaması karşılaştırıldığında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05).
Sonuç: Bireylerin sosyal destek faktörleri ve umutsuzluk durumları arasında negatif bir ilişki olduğu, hastaların algıladıkları toplam sosyal destek düzeyleri arttıkça umutsuzluk düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Umutsuzluk, Sosyal destek, KOAH
Hopelessness and Social Support Level of Khronic Obstructive Pulmonary Diseasepatients
Summary
Aim: This research was carried out to determine the extend of the hopelessness and social support of the patients receiving KOAH patients.
Metarial and Method: This research between15 january 2008 and 25 june 2008, on 108 KOAH patients. In the survey collecting data and including the patients’socio-demographic properties,“BECK Hopelessness Measurement” and “Family Perceived Social Support Measurement”. SPSS 11.5 programme with, percentage, t test, Variance Analysis, Kruksal Wallis test, Correlation Analysis methods were used to evaluate the statistical data.
Result: By comparison with BECK Hopelessness Measurement and demographic characters of patients have been found significant different between sex, work condition, income condition (p<0.05). By comparison with BECK Hopelessness Measurement and demographic characters of patients have not been found significant different between education, marital status, live place (p>0.05). By comparison with Family Perceived Social Support Measurement has been found significant education, marital status (p<0.05). By comparison with Family Perceived Social Support Measurement has not been found significant sex, working condition, income condition and live place (p>0.05).
Conculusion: It was seen that there was a negative correlation between the patients’ social support factors and hopelessness levels and that the more the patients’ perceived total social support levels increased, the more their hopelessness levels decreased.
Key Words: Hopelessness, Social support, KOAH