Transözofageal Ekokardiyografi ile Aortada Aterosklerotik Plak Saptananlarda Koroner Arter Hastalığı Ciddiyetinin Değerlendirilmesi

Doç.Dr. Rifat Eralp ULUSOY*, Doç.Dr. Mehmet YOKUŞOĞLU**, Doç.Dr. Nezihi KÜÇÜKARSLAN***, Doç.Dr. Ata KIRILMAZ*, Doç.Dr. Oben BAYSAN**, Doç.Dr. Fethi KILIÇASLAN*, Prof.Dr. Bekir Sıtkı CEBECİ*

*Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Kardiyoloji Servisi, İstanbul
**Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara
***Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Ankara

Özet

Amaç: Transözofageal ekokardiyografi (TEE) ile aortadaki aterosklerotik plak alanının vücut yüzey alanına oranının koroner arter hastalığı yaygınlığı ile ilişkisini araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2003-2007 yılları arasında gerçekleştirilmiş bulunan 347 adet TEE incelemesi retrospektif olarak değerlendirildi. Bu olgulardan aorta görüntüsü alınmış ve TEE işlemini müteakiben 3 ay içerisinde koroner anjiyografisi yapılmış olan 39 olgu değerlendirmeye alındı. TEE ile aortada aterom plağı saptanan olgudalarda transvers kesitte aterom plak alanının vücut yüzey alanına oranı hesaplandı. Çalışmaya alınan olgular koroner anjiyografilerine göre tek damar, iki damar ve üç damar hastası olmak üzere sınıflandırıldı. Aortadaki aterom plak alanının vücut yüzey alanına oranı ile tutulan koroner damar sayısı lineer regresyon analiziyle değerlendirildi. Bunun yanı sıra Gensini skoru 20’nin altında olanlar ve 20 ve üstü olanlar olmak üzere olgular gruplandırıldı.
Bulgular: Değerlendirmeye alınan 39 olgunun 23’ü (%59) erkek ve yaş ortalamaları 49 ±12 idi. Bu olguların 11’inde koroner arterler normal veya anlamlı darlık oluşturmayan (<%50) lezyonlar saptanırken, 28’inde bir veya daha fazla koroner arterde ciddi darlık (>%50) saptandı. Aterom plak alanının vücut yüzey alanına oranı tek, iki ve üç damar hastalarında sırasıyla 0.45±0.67 cm2/m2, 2.2±1.4 cm2/m2 ve 3.75±3.3 cm2/m2 olarak hesaplandı ve bu oran ile tutulan damar sayısı arasında doğrusal bir ilişki saptandı. Gensini skoru 20’nin altında olanlarda ve 20 ve üzerinde olanlarda aortadaki aterom plak alanının vücut yüzey alanına oranı sırasıyla 1.12±0.61 cm2/m2 ve 2.8±1.1 cm2/m2 olarak saptandı (p<0.001)
Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre TEE ile aortada saptanan aterosklerotik plak alanının vücut yüzey alanına oranı ile koroner arter hastalığı yaygınlığı arasında doğrusal bir ilişki bulunduğunu saptadık.
Anahtar Kelimeler: Transözofageal ekokardiyografi, Aortik ateroskleoz, Koroner arter hastalığı

Evaluation of the Severity of Coronary Artery Disease in Patients with Aortic Atherosclerotic Plaques Assessed by Transesophageal Echocardiography

Summary

Aim: We aimed to investigate the relation between coronary artery atherosclerosis and the atherosclerotic plaque area in aortic wall/body surface area (BSA) ratio detected by transesophageal echocardiography (TEE).
Material and Method: A total of 347 TEE procedures performed between years 2003-2007 were evaluated retrospectively. Of these cases 39 were enrolled the study, which were having aortic images and underwent coronary angiography within 3 months after the TEE examination. The ratio of aortic plaque area measured in transverse section of thoracic aorta to the BSA was calculated. The study population was categorized as having single, two and three coronary arteries disease. The relation between the ratio of atherosclerotic plaque area to BSA and the number of involved coronary artery was investigated by linear regression analysis. Moreover, study group was also grouped according to subjects Gensini score as below 20 and 20 or over.
Results: Study group composed of 39 patients and of these cases 23 were male (59%) with a mean age of 49±12. Severe coronary artery disease (>50%) and normal or non-critical lesions (<50%) were detected in 28 and 11 patients, respectively. Atherosclerotic plaque area/BSA were calculated as 0.45±0.67 cm2/m2, 2.2±1.4 cm2/m2 and 3.75±3.3 cm2/m2 in patients with single, two and three coronary artery disease, respectively. There was also a linear correlation between this ratio and the number of involved vessels. The ratio of the atherosclerotic plaque area to the BSA were 1.12±0.61 cm2/m2 and 2.8±1.1 cm2/m2 in patients having Gensini score below 20 and 20 or over, respectively (p<0.001).
Conclusion: According to results of our study we determined a linear correlation between number of involved coronary artery and the ratio of the area of atherosclerotic plaque determined in aorta by TEE and BSA.
Key Words: Transesophageal echocardiography, Aortic atherosclerosis, Coronary artery disease



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica