Majör Kardiyovasküler Risk Faktörlerinin Diyastolik Disfonksiyonlu Hastalarda Egzersiz Kapasitesi Üzerine Etkileri

Uzm.Dr. Füsun İNCEER*, Prof.Dr. Gülümser HEPER**

*Çorum Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, Çorum
**Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Bolu

Özet

Amaç: Bu çalışmada ekokardiyografik olarak diyastolik disfonksiyonu olan normal ejeksiyon fraksiyonlu hastalarda kardiyak risk faktörlerinin egzersiz kapasitesi üzerine etkileri incelendi.
Gereç ve Yöntem: Normal ejeksiyon fraksiyonu ve diyastolik disfonksiyonu olan 122 hasta kardiyovasküler risk faktörlerinin sayısına göre dört gruba ayrıldı. Bunlardan koroner arter hastalığı olanlar kontrol grubu olarak kabul edildi. Tüm olgulara modifiye Bruce protokolüne uygun olarak koşu bandı ile egzersiz testi yapıldı. Hastaların transmitral akım ölçümleri transtorasik ekokardiyografi ile nabızlı doppler kullanılarak egzersiz testinden önce ve sonra olmak üzere iki defa kaydedildi.
Bulgular: Gruplar arasında yaş, sol ventrikül boyutları, ejeksiyon fraksiyonu, sol atrium çapı açısından anlamlı fark yoktu. Total kolesterol ortalamaları, bel çevresi ortalamaları ve kan şekeri ortalamaları gruplarda anlamlı derecede farklı iken (p<0,001), sigara içiciliği ve hipertansif olma durumu benzerdi (p>0,05). Egzersiz testi öncesi ve sonrası E/A oranı, IVRZ, DZ ve sol ventikül (LV) ejeksiyon fraksiyonu ortalamaları dört grupta karşılaştırılmış ve fark anlamlı düzeyde bulunmamıştır (p>0,05). Ayrıca E/A, IVRZ, DZ ve EF ortalamaları egzersiz testi öncesi ve sonrası her bir grubun kendi içinde karşılaştırılmış ve fark anlamlı bulunmamıştır(p>0,05). Egzersiz testi süreleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık bulundu (p<0,001). Ulaşılan maksimum iş yükü METs değeri olarak gruplar arasında anlamlı farklı bulundu(p<0,001). Gruplar arasında ST segmenti çökmesi ve semptomlar açısından fark anlamlı değildi(p>0,05).
Sonuç: Diyastolik disfonksiyonu olup normal LV sistolik fonksiyonlu hastalarda majör risk faktörleri sayıca arttıkca egzersiz kapasitesi azalmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler risk faktörleri, Egzersiz testi, Diyastolik disfonksiyon, Egzersiz kapasitesi

The Effects of Major Cardiovascular Risk Factors on Exercise Capacity in Patients with Diastolic Dysfunction

Summary

Aim: In this study, we evaluated the effects of cardiovascular risk factors on efor capacity in patients with diastolic dysfunction and normal ejection fraction.
Material and Method: 122 Patients with diastolic dysfunction and normal ejection fraction were divided into four groups according to the number of cardiovascular risk factors. Patients with coronary artery disease and diastolic dysfunction and normal systolic function were accepted as control group. All patients underwent exercise treadmill testing with the modified Bruce protocol. Transmitral doppler inflow parameters were measured and recorded before and after exercise testing by transthorasic doppler echocardiography in patients.
Results: The groups were similar with respect to age, left ventricular dimensions, ejection fractions and left atrial diameters. Total cholesterol, waist circumference and fasting blood glucose values were significantly different between the groups (p<0,01) but smoking and status of being hypertensive were similar (p>0,05). The comparison of E/A ratio, IVRT, DT and LV ejection fraction values before and after exercise test between the groups weren’t found statistically significant (p>0,05). Additionally, these values before and after exercise test compared in each group and weren’t found significant (p>0,05). Exercise testing times differences were found significant between the groups(p<0,001). The reached maximum work load as METs values were found signficantly different between groups(p<0,001). ST segment depression values and symptoms after exercise testing were not found significant for groups (p>0,05).
Conclusion: There are inverse relationship between cardiovascular risk factors number and exercise capacity in patients with diastolic dysfunction and normal LV systolic function.
Key Words: Cardiovascular risk factors, Exercise test, Diastolic dysfunction, Exercise capacity



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica